• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Tavaly júniusban fülsípolással kezdődött, majd egy hétre rá szédüléssel, fenyomással folytatódott az a problémám,...

... amivel a mai napig szenvedek. Azokban a napokban egy hétig szedtem Klion tablettát - 20 napig kellett volna, de a szédülés miatt a doktornő javasolta, inkább hagyjam abba, ám a szédülés nem múlt el.
Ez az egész csak a jobb oldalamat érint (a fülsípolás is). Hasonló érzés, mint amikor az ember sok lufit fúj fel, és kissé tompa, kótyagos lesz tőle, és azt érzi, a feje tele van levegővel, ami nyomja belülről. Nekem ez a fejnyomás a legkellemetlenebb (nem vagyok fejfájós). Nem igazán fájdalom érzet, de a szemem mögött, az orrnyergemnél, az arccsontnál és néha a fogaimnál is érzem ezt a nyomás-szerű kellemetlen érzést. Mindemellett menés közben és moszásnál olyan, mintha a jobb oldalam le lenne lassulva, mintha úgy bezsiszegne a fejem, olyan kellemetlen érzés, és szédülök kicsit. Nem forgó, inkább bizonytalan érzés. Azt is érzem, mintha a jobb szemem másképpen működne, mintha lassabb lenne.
(Amikor egyébként van valami erősebb fájdfalom, pl. torokfájás vagy fejfájás, amit egyértelműen a szokásos (bár nálam ritka) fejfájásként tudok leírni, akkor nem érzem ezeket a fura dolgokat a jobb oldalon a fejemben.)
Még júniusban elmentem fülészetre, ott nem találtak semmit. A fülész elküldött többször röntgenre, ahol a c-gerinc felvételen fokozott nyaki lordózist mutattak ki. Az orbita felvétel negatív lett, ahogy a légtartó melléküregek röntgenjekor sem találtak semmit.
Elmentem a szemészetre is ezzel egyidőben, de sem a szemész, sem a kontaktlencse specialista doktor nem talált a szemnél problémát. Ugyanakkor érdekes, hogy az egyik szemüvegem hordásakor kevésbé érzem a fejnyomást és a szédelgést, mint a másik, pont olyan dioptriájú szemüveg és a kontaktlencse esetében. (De lehet, csak véletlen mindig, hogy mikor melyik szemüvegnél szédülök.)
A fülész átküldött a neurológiára, ahol elküldtek koponya MRI-re, hogy kizárják a kisagy-híd szöglet daganatát. A koponya natív MR vizsgálat daganatot nem talált, csak a jobb agyféltekében kis kiterjedésű ischaemias laesiot. (A jobb oldalon, a cella mediamellett a hátsó frontális fehérállományban egy 1.8 mm-es fehérállományi jelzavar látható.)
A neurológus erre azt mondta, ez semmi, nem kell vele foglalkozni, ám egy ismerős kardiológus orvos ragaszkodott ahhoz, hogy emiatt kivizsgáljon a biztonság kedvéért, de utána megnyugtatott, a szív UH, a nyaki ér UH és az EKG nem mutatott ki problémát.
A negatív MRI lelet után a neurológus azt mondta, a panaszaim valószínűleg nyaki gerinc eredetűek, járjak gyógytornára és gyógymasszázsra, és majd meglátjuk(!). Egy év múlva menjek vissza kontrollra.
Közben elmentem otoneurológiára is, a háziorvos javaslatára, de ott sem találtak semmit.
Pajzsmirigy alulműködésre szedek gyógyszert, jártam az endokrinológusnál is, ő sem talált semmit, ami endokrinológiailag indokolná a tüneteket. Voltam nőgyógyásznál is, ő kizárta a nőgyógyászati problémákat az állapotomra.
Szeptember óta járok heti 2-3 alkalommal gyógytornára, egy hónapja plusz gerinctornára és három hetente-havonta gyógymasszázsra. Érzem, hogy jót tesz, ám a tünetek mégsem múltak el. Karácsony előtti időszakban (pedig ez az időszak igen stresszes volt munka miatt) kicsit jobban érzetem magam, ami azt jelentette, kevésbé éreztem a fejnyomást. A szédelgés, kicsit zsizsegős érzés megvolt, de az is enyhébben. Január óta megint erős a fejnyomás, a szédelgés, rosszabbul vagyok, a szemnemnél érzek nyomást és azt a lassúbb érzést. A tüneteknek nincs köze az időjáráshoz, a frontokhoz. A gyógytornászom mondta, hogy vezessek erről egy ideig kis naplót, hátha valami kiderül belőle. Nem derült ki semmi. Viszont mind a masszőr, mind a gyógytornász azt mondja, nem volt olyan nagy a probléma csontok, letapadások stb. terén, és már nagyon szépen nézek ki. Ám a tünetek mégsem javulnak.
A fejemnek vannak bizonyos pontjai, amik érzékenyebbek, ha megnyomom, illetve a fejnyomásérzés csökken kis ideig, ha ott masszírozom.
Nagyon el vagyok keseredve, mert június óta egy fura, kótyagos, szédülős életet élek. Nem tudok semmit élvezni, csinálni, mert a mozgásomat bizonytalannak érzem és ha pl. felmegyek gyalog a 3. emeletre, akkor is beszédülök, érzem a nyomást és egyszerűen rossz. A tornák alatt nem rossz, csak olyankor érzem a fejnyomást, amikor a nyak és a fej találkozási területét érintő gyakorlatot végzek. Pl. hasalva hátrahajtom a fejem, utána mindig kicsit beszédülök és nyom.
Nem tudom, minden vizsgálat meg volt-e nálam, ami kizárna minden szervi okot. Nem tudom, ez a vizsgálat valóban elég volt arra, hogy a gerincet okoljuk az állapotomért, vagy esetleg idegi a dolog? Én azt is elfogadom, ha kiderülne, hogy stressz vagy depresszió és csak én nem veszem észre magamon, hogy ennyire az idegeimre megy esetleg az élet :-), csak az a bajom, hogy valahol azt érzem, nem erről van szó. De nem tudom, hova és milyen orvoshoz fordulhatnék. Fejfájás ambulancia esetleg kideríthetné a bajom?
(Még egy érdekesség: én hat éve küzdök több napig tartó közti vérzéssel. Több orvosnál jártam, kaptam ezerféle diagnózist, gyógyszert, megoldási javaslatot, eddig egyik sem vált be. Az augusztusi menszeszem óta azonban csak egyszer volt ilyen. Nem tudom, összefügg-e, de eddig minden orvos csak a véletlennek tudta ezt be.)
Köszönettel


VÁLASZ


Abban a többi orvossal egyetértésben vagyok, hogy én sem tudom, hogy milyen betegség húzódhat meg a panaszai mögött. Sajnos vannak olyan betegségek, amelyek felismerése a kezdeti időben sikertelen. Nem hiszem, hogy a panaszait a diszkrét nyaki gerinc elváltozásaival meg lehetne magyarázni és abban biztos vagyok, hogy nincs összefüggésben a pajzsmirigy alulműködéssel és a menstruációs eltéréssel. A gyógyszer, amit szedett okozhat idegrendszeri eltéréseket, de ezek a leírás szerint átmeneti jellegűek. Az ideggyógyász egy éves kontrollt javasolt, ha jól számolom, közeledik az egy év. Érdemes lenne megfontolni a vizsgálatok megismétlését, mert ha az elváltozás progrediál, előre halad, esetleg most már kimutatható vagy más orvos esetleg észleli. Egyet értek Önnel is, amikor nem tartja sem depressziós, sem a stressz által kiváltott eltérésnek.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink