• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Miért kaptam?

Üdv!
Röviden a történet: évek óta kínoz egy bal oldali hónalj és mellkas közti izomfájdalom. Eddig szüneteltetni tudtam krémmel, fájdalomcsillapítóval, de úgy 2 hónapja éjszakánként arra ébredtem, hogy mellkasi fájdalmaim voltak, és folyamatosan kapart a torkom, jött vissza a savam...

... Reumatológus és háziorvos közösen elküldött hasi- és mellkas uh-ra, illetve mellkas röntgenre. Csak az derült ki hogy gerincferdülésem van. Megyek még gasztroenterológiai vizsgálatra, illetve kardiológiai kivizsgálásra, mert mindent meg szeretnének nézni, hogy mi a bajom. Kaptam injekciót az izomfájdalmamra, nem használt. Legutóbb kaptam Camelox-ot és Tegretolt, a savamra pedig NoAcid-ot.
Nem hagyott nyugodni a dolog, elmentem pszichiátriára, mert észre vettem hogy stresszes helyzetekben indul meg a savtermelésem, és utána vannak az álmatlan éjszakák. Ott azt mondta a pszichiáter, hogy a sok stressztől, szorongástól, önértékelési és önbizalmi problémáktól lehet a túl sok savasodás, akár a mellkasi fájdalmak, éjszakai pánikrohamok, és a keresztizmok az állandó szorongás miatt befeszülve vannak és ezért fájhat a hónaljam körül. Tehát ő volt a 3. orvos, aki nekem ezt tisztán és érthetően elmagyarázta. Majd amikor látta hogy kaptam tegretol-t, meglepődött, és kérdezte hogy miért kaptam.. Nos, megvallom én sem értettem igazán, miután elmagyarázta hogy mire való... Nekem a reumatológus annyit mondott hogy a camelox kiegészítéseként kell szednem esténként egy felet... Kicsit összezavarodtam, abban maradtunk hogy elkezdtem szedni citapram-ot, és meglátjuk mi lesz... A tegretol-t még nem kezdtem el szedni, ki sem váltottam, mert elvileg még 4 napot kell várnom a kezdés
sel. Szóval, a kérdésem, hogy egyszerű izomfájdalom esetén miért kapok tegretol-t? És szedhetem együtt a citaprammal? Mert a pszichiáter azt mondta, ha nem muszáj, ne kezdjem el.
Köszönöm válaszát!


VÁLASZ


Az említett, kérdéses gyógyszernek van egy különleges indikációja, mégpedig a trigeminus, glossopharingeus idegek (mindkettő u.n. agyideg az arc és a nyelv területét látják el) fájdalma illetve a cukorbetegség okozta idegfájdalom. Mivel az eddigiek a fájdalom okát nem találták meg, gondolom próbaként javasolta az orvosa. Fájdalomcsillapító a nem szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik. Arra vonatkozóan nem tudok javaslatot tenni, hogy melyik gyógyszert hogyan szedje. Ez a gyógyszert felíró orvosok felelőssége.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink