• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Miranda

Orvos válaszol

T.Pszichiáter !

Ismerőseim nevében érdeklődni szeretnék, mit lehet tenni, ha egy fiatal kényszerbeteg nő nem hajlandó kezeltetni magát...

... nem tudják őt elvinni az orvoshoz, miközben látják, hogy állapota egyre súlyosbodik, már a családja ellen fordul és agresszív.
A szülők konzultáltak specialistával, aki szívesen felvenné őt gyógykezelésre, ha bevinnék hozzá. De hogyan vigyék be, ha erre nem hajlandó? Mit lehet ilyenkor tenni? Hová lehet fordulni?
Kérem, adjon tanácsot!
Köszönettel


VÁLASZ


Kedves Miranda!

Köszönöm a levelét, világos és egyértelmű.
Amiről ír az a pszichiátriai ellátás talán legnehezebb kérdése.
Egyértelmű, hogy a Törvényi szabályozást kell követni. Ennek alapelve, hogy " akarata ellenére pszichiátriai kezelésbe akkor lehet bevonni valakit, ha súlyos és közvetlen Ön, vagy közveszélyes magatartást tanúsít és ennek hátterében pszichés zavar húzódik."
Tehát, ha Önök észlelik ezt a súlyos állapotot, joguk s kötelességük is szakembert, sürgős esetben mentőt hívni - a továbbikban már az ő kompetenciájuk a döntés és amennyiben intézeti elhelyezésre is sor kerül( legtöbbször ez történik) a Bíróságnak 24 órán belül meg kell hallgatni az akarta ellenére gyógykezeltet és döntést kell hozni ennek jogszerűségéről.
Szerintem ez elég egyértelmű és elsősorban a szélsőséges, megoldatlan, konfliktusokkal teli helyzetekben szabad alkalmazni és tisztában kell azzal is lenni, hogy ez a döntés komoly következményekkel jár, mint a beteg, mint a családi kapcsolatok oldaláról.
Nyilván nem ez a legjobb megoldás.
Tudom mennyire nehéz meggyőzni bárkit is arról, hogy segítségre szorul és a legjobb, ha ezt belátja és saját maga kéri a kezelést.
Sajnos csak ritkán jön létre ez a kompromisszum. Ennek számos oka van, de gondoljon csak arra, hogy az az emberi kapcsolatok zűrzavara egyre mélyül és sokszor nagyon nehéz megfogalmazni, hogy mi is a valóság. Hiszen mindenkinek megvan a saját egyéni tapasztalata, azaz a szubjektív igazsága.
Én mégis a kompromisszumkeresést tartom a leghumánusabbnak, be kell vonni minden családtagot, ismerőst, akinek az empátiás készsége, kapcsolati érzékenysége a legfejlettebb. De arra is vigyázni kell, hogy történjen is valami. Ez bizony elég szük út és könnyen lehet rossz döntést hozni. Egyenlőre azt javaslom, hogy ne a " beteggé" minősítésen, hanem családtagjuk megértésén legyen a hangsúly. Ha ezt megérzi a másik, könnyen változhat a hozzáállása.

Remélem sikerült némi tanácsot adnom ebben a nagyon nehéz helyzetben!

Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink