• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Én egy 30 éves nő vagyok. Az lenne a problémám, hogy gyakorta érzek erős szívdobogást úgy, hogy polón keresztül is látszik ahogy ver a szívem.Ha ilyenkor megmérem a vérnyomásom, akkor teljesen normális,...

... 110/80 körüli. Ezt szinte egész nap érzem, de főképpen délutánra illetve estére teljesedik ki igazán, van, hogy aludni is alig bírok miatta. Előfordul gyors pulzus is mellette, amire beszedek egy 50 mg-os metroprololt, de mostanában az sem igazán használ. Van, hogy erőteljesen lassan ver a szívem, de van, hogy gyorsan, szinte kalapál, meg kihagyások, nagyobb szívdobbanások is jellemzőek. Voltam 1 hónapja orvosnál mellkasi nyomás érzéssel, ami a mai napig fenn áll, illetve ha erősen ver a szívem, akkor a nyomás is erőssebb. Készítettek EKG-t, volt szívultrahang illetve terheléses EKG. A vérnyomásom jó, a vérképem is jó, a TSH is renben. Terheléses EKG-n nem sokat bicikliztettek, kb 4-5 perc volt az egész, és én kérdeztem,hogy elég-e már vagy még tekernem kell? Mondták, hogy abbahagyhatom ha akarom. Vajon elég időt bicikliztem, ahhoz, hogy minden kizárjanak? Félek attól, hogy mégis szív eredetű a problémám, nem múlik a mellkas szorítás illetve ez a erős szívdobogás, gyors pulzus, és nem segít a metoprolol... a háziorvos szerint emeljek a gyógyszer adagomon. Ha a TSH rendben, akkor nem lehet pajzsmirigy alul illetve túlmüködés?
Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát előre is!
Jelige: Mónika szív


VÁLASZ


A pajzsmirigy túlműködésre jellemző a szapora szívműködés, de ezt kizárja a TSH érték. Azt kell feltételeznem, hogy a kivizsgálása vagy a leletek értékelése nem történt megfelelően, nem volt eléggé körültekintő. Sokszor a járóbetegként végzett vizsgálatok nem elégségesek a diagnózis biztosításához. A szív eredetű ok kizárása első sorban a kardiológus feladata. Ha ez biztosan kizárható, akkor szóba jöhet endokrinológioai kivizsgálása, bár a panaszai nem utalnak endokrin betegségre. Sokszor hasonló panaszok hátterében a külső körülmények állnak, ezt azonban csak nagyon részletes kikérdezéssel lehet kideríteni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink