• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyomrom véget nem érő problémái
Üdvözlöm!
Azt hiszem, úgy hat éve diagnosztizálták nálam a reflux betegséget. Az utóbbi egy időben a panaszaim megsokszorozódtak. Nem bírok enni, egyáltalán nincs étvágyam,....

... hónapok óta napi szinten küszködök rosszullétekkel. Múlt év végén volt az utóbbi tükrözésem, sérvet is diagnosztizáltak továbbá idült gyomorhurutot. Kaptam erősebb gyógyszert (a sokadik gyógyszert, ami ismét nem hatott). Ismerőseim unszolására elmentem egy természetgyógyászhoz. Azt mondta, a szervezetem nem termel emésztőenzimet (??), és hogy felszívódásizavarom van. Írt fel ő is sok féle csodaszert, de a panaszaim nem múlnak. Rettenetesen érzem magam nap - mint - nap, szinte folyamatosan. Az ételeket nem is tudom kategorizálni aszerint, mik váltják ki a rosszulléteim, mert szinte minden. Három hete ismét voltam tükrözésen, liszérzékenységet vizsgálnak (eredmény sajnos még nincs, ellenben az kiderült, hogy sérvem "visszahúzódott", minden esetre ambuláns lapon nem szerepel), de ha kiderül, hogy nem vagyok lisztérzékeny sem, akkor hova forduljak tovább? A panaszaim megvannak, és már nem igazán bírom. Teljesen felborítja a napi dolgaimat. Szinte használhatatlan vagyok.
Köszönettel!


VÁLASZ


Az első gondolat, ami felmerült bennem, hogy nem refluxbetegség okozza a közelebbről meg nem határozott és körülírt panaszait (napi rosszullétek mit takarnak?). Ezt arra alapozom, hogy a refluxbetegség tüneteit a hatásos protonpumpa gátlók meg szokták szüntetni. A néhány konkrét panasz ( étvágytalanság) sem a reflux vagy a lisztérzékenység jellemző tünete. Az sem látszik biztosnak előttem, hogy az ételek váltják ki a nem részletezett rosszulléteit. A sérvvel kapcsolatban, ha az korábban fennállt, az önmagától nem szűnik meg, a legutóbbi vizsgálatnál vagy nem észlelték, vagy nem írták le. Azt gondolom, hogy a vizsgálatokat egyéb irányba is ki kellene terjeszteni és nem csak a gyomor esetleges elváltozására koncentrálni. A vizsgálatok megtervezését megfelelően olyan belgyógyász tudja elvégezni, akinek széles körű vizsgálatok elvégzésére van lehetősége és az egész embert vizsgálja. Heyet, nevet megadni nem áll módunkban.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink