• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Doktornő/Úr!
Egy összetett problémával fordulok Önökhöz. 2004-ben egy balszerencsés napon, egy bajtársam becsúszott az árokba egy terepjáróval(katona voltam), nem tudott önszántából kijönni, ezért kiemeltük. Kb. 2 héttel később erős fájdalmat éreztem a derekamban...

... elmentem a laktanya orvoshoz, felírt Voltarent, majd küldött a dolgomra. Eltelt így 2év, hogy nem kaptam sehova beutalót, semmi kivizsgálás nem történt, de a fájdalom megmaradt. 2006-ban volt a nagy árvíz, természetesen nekem is mennem kellett. Előtte egy hónappal voltam természetgyógyásznál, azt mondta, sérvem van. Na, az árvízkor 2 hét zsákpakolás után azt éreztem, hogy alig tudok járni, zsibbadt a jobb lábam. Ekkor, végre sikerült kapnom egy beutalót gerinc ct-re. Kimutatta, hogy sérvem van. Néhány nap múlva, nagy szerencsémre megműtöttek IDET- tel. Megállapították, hogy van több dudorom is, de az vagy nem műthető, vagy még nincs rá szükség (2006-ot írunk). Műtétem után kirúgtak a seregből,ráadásul minden leletem furcsamód eltűnt(mindig le kellett adnunk).Közben volt MR vizsgálatom is, részleges, teljes is, koponya CT, gyógytorna, mindenféle kezelés. Viszont, azóta sem vagyok rendben. Fáj a derekam, nyakam, csípőm, bordaközeim, sokszor, mintha a vesém is fájna, térdeim, nulla az állóképességem gyakorlatilag. Sokszor bottal járok. Hogy mi is a probléma, e hosszú bevezető után. Az, hogy sem az MR, se semmi más nem mutat ki olyan rendellenességet, ami indokolná az állapotom. A szakorvosok azt állítják, nincs már vizsgálat, amit elvégezhetnének rajtam, amit elvégeztek, az negativ. Voltam leszázalékoláson, 25%-ot kaptam. A munkaügyi bíróságon azt mondta a bíró, jöjjek vissza akkor, ha kiderül, tényleg nem tudok dolgozni. Adott egy tanácsot is. Fizikai munkára jelentkezzek! De, gyakran menni nem bírok, meglátnának egy cégnél, kiröhögnének, nemhogy felvenni. Szóval, 2007 óta gyakorlatilag munkanélküli vagyok. Időnként felvesznek közmunkára, hogy legalább valami segélyem legyen. Sajnos, nem találok egy orvost sem, aki végighallgatna, becsületesen átnézné a leleteim-és az ambuláns lapjaim.Szeretnék dolgozni, élni ,mint minden más 30 éves ember. De, ehhez tudnom kellene, mi a bajom, miért vagyok beteg, ha semmi sem indokolja, kihez fordulhatnék? Az összes leletem beszkenneltem, bárhova eltudom küldeni. Lehet, kicsit zavarosan írtam, talán teljesen a kérdésem is csak a fejemben tiszta, ezért elnézést kérek, de remélem, tudnak adni valami tanácsot vizsgálatra, hogy mit végezhetnének el, vagy egy jó szakorvost ajánlani. Szeretnék valamit sportolni is, de gyakorlatilag mindentől eltiltottak a biciklizést kivéve,és bizony van már rajtam plusz 30 kiló.
Tisztelettel

Jelige: Pozitív életszemlélet.


VÁLASZ


Kezdem a túlsúllyal. A 30 kg felesleg az annyi, mintha éjjel-nappal egy zsák cementet kellene cipelnie. Ez megváltoztatja a testtartást, a gerinc statikáját, fokozza a terhelését, tehát nem véletlen, hogy kimutatható eltérés nélkül is derékfájós. Ez a súlyfelesleg magyarázatot adhat az állóképesség hiányára is, no meg az, hogy minden bizonnyal (érthetően) mozgás-szegény életmódot folytat. Ha az MR vizsgálaton nem látnak olyan elváltozást, amivel a panaszai magyarázhatóak, akkor nehéz véleményt mondani. A leírással nem megyünk sokra, ha megküldi sem, a képek értékeléséhez olyan szinten nem értek, mint a gyakorlott vizsgáló. MR-rel ki nem mutatható elváltozások is lehetnek a panasz hátterében, amelyek alapos ideggyógyászati vizsgálattal esetleg kideríthetőek. Nem írt arról, hogy reumatológus vizsgálta-e, történt-e reumatológiai kezelés, torna. Azt tudom javasolni, hogy az úszás gyakran csökkenti a panaszokat, az egyik leghatásosabb rehabilitációs módszer. Orvost sajnos nem ajánlhatunk.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink