• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

reka0804

Orvos válaszol

Jó napot!

18 éves lány vagyok, és 3 éve küszködök az allergiával, súlyos télen nyáron. A pollenre, porra, macskaszőrre, tavaszi fákra...

... ( mogyoró, mindenféle fa), parlagfűre vagyok allergiás. 8 féle gyógyszert kaptam eddig fül orr gégésztől, és allergológustól. Például: Aerius, Cetirizin, Lendin, Loratadin, Allergra, stb. Egyik sem használ, csak a köhögést szünteti meg. De továbbra is elviselhetetlen az orrfolyás, fül- és torokviszketés, szemviszketés. Minden nap ezzel kell együtt élnem, és sokszor már alig bírom. Sokszor jön rám olyan orrfolyás, hogy a rengeteg váladék miatt gyomorpanaszaim, hányingerem van. Több orvosnál is voltam már, a válaszuk az volt, hogy már nem tudnak mit adni. Szeretném kikérni a tanácsukat, tudnak e nekem ebben segíteni? Létezik e valami megoldás erre a súlyos allergiára?


VÁLASZ


Az allergiát - sajnos - nem tudjuk gyógyítani / annak ellenére sem, hogy olvasom a net-en, hogy vannak akik azt hirdetik, hogy gyógyítják - /Az allergológus antihisztamin tablettát és minimális szteroidot tartalmazó orrspray-t, valamint sz.e. szemcseppet ad. Új, allergia elleni antihisztamin nincs a gyógyszerpiacon, tehát a meglévő molekulákat kell végig próbálni, mint azt már megkezdted.
Valószínűleg folyamatosan kell antihisztamin tablettát szedned.
Az allergiát valamilyen, konkrétan meg nem határozható külső tényezők szerencsétlen együttállása hívja elő.
Neked a keresztreakciókra is ügyelned kell, azaz a pollennel nagyon hasonló kémiai szerkezetű élelmiszerekre is figyelj.
Tüdőgyógyászati kivizsgálás feltétlenül szükséges, mert ki kell deríteni azt, hogy van-e asztmád, vagy asztma hajlamod / bronchiális hiperreaktivitás /
A fül-orr-gégésznek endoszkóppal át kell néznie az orrodat és arckoponya CT-t is kell kérni, ebből kiderül, hogy mi a helyzet az orrmelléküregekben. Milyen a nyálkahártya, van-e esetleg polipképződés.
Ha a viszketést nem szüntetik a modern, ún. 2. generációs antihisztaminok, akkor meg kell próbálni 1. generációssal / ezek viszont álmosítanak /
Ad abszurdum, kísérletet kell tenni depot szteroiddal. Ezt nem szabad rendszeresen, azaz folyamatosan alkalmazni.
Sajnos szét kell nézni pszichés irányban is.Azaz van-e folyamatosan fenn álló stressz helyzet az életedben.
A köhögés megfékezésében tüdőgyógyász tud segíteni neked.Arra gondolok, hogy asztmatikus lehet az állapot, ha folyamatosan köhögsz.
Az allergia lefolyása hullámzó, természetesen a magas pollenkoncentráció befolyásolja. Remélem, szőrös és tollas háziállat nincs a közeledben.
Valamint sok szövet, drapéria, függöny, szőnyeg sem tesz jót. Nem jó pl. a kontaktlencse hordása sem.
Meg kell tudni, hogy mely léguti allergénekre nagyon erős az allergiád. Azt is, hogy vérvizsgálattal milyen nutritív és inhalatív allergénekkel szemben termel a szervezeted ellenanyagot.
Az allergológust meg kell kérdezni, hogy lehetséges-e az esetedben a legnagyobb jelentőségű allergénnel kapcsolatosan deszenzibilizálás.
Bőrgyógyászaton érdemes volna szintén allergológiai kivizsgálást kezdeményezni, valamint gasztroenterológián is / túlérzékeny vagy-e valamiféle élelmiszerekre?/
Mindenképp szedj folyamatosan antihisztamint, ki kell próbálni majdnem az összes lehetségesen, de szedd folyamatosan. Állandóan használj orrspray-t / ezt vényre írják: pl. Nasonex, Awamys, Rhinocort, Beclonasal, stb.,/
Szemcseppet is kell használnod.
Alkalmazz naponta többször orrmosást. A legolcsóbb az, ha Salvus vizet veszel és azt alkalmazod orrspry-ként, ezzel lemosod az orrnyálkahártyán megtapadó allergéneket.
Folyamatosan használd az idén, mert úgy látom, az idei allergia szezon erős lesz. ugyanis több antihisztamint írtam fel eddig az idén, mint tavaly egész évben.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink