A veszélyt nem első sorban a főtt, sült étel elfogyasztása, hanem a feldolgozás során elszenvedett esetleges sérülések jelentik, mert a vírus 50 C fok felett elpusztul. A fertőzés csaknem kizárólag veszett állat okozta sérülés következménye, bár ismert légutakon történő fertőződés is. Az táplálékkal történő (alimentáris) fertőzés bár nem lehetetlen, de rendkívül ritka. Első sorban a veszett állat nyálmirigye, agyveleje tartalmazza a vírusokat nagy számban. 2005-2010 között csak egy esetben diagnosztizáltak veszettséget egy szarvasmarha esetében, a többi 33 eset olyan állatokat érintett, amelyek nem számítanak emberi táplálékoknak (pl. róka, denevér ). Emberi veszettség 16 éve nem fordult elő, 1950 óta is csak 7 hazai fertőzés (részben házi állattól) és egy importált, behurcolt eset ismert.