• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Autoimmun betegség? Idegrendszeri baj? Szorongás?

Neurológiai kérdés van bennem, ezért szeretnék kérdezni. 38 éves anyuka vagyok, 5 és 1,5 évessel.
Azt vettem észre, hogy van, hogy éjjel felébredek, és azt érzem, hogy bizsereg, lüktet a testem. Főként a végtagjaim...

... Amikor várandós voltam a kisebbel, akkor csak a kézfejemben éreztem ezt, azt mondták rá, hogy alagút-szindróma és majd elmúlik.
Azt vettem észre, hogy mostanában, az utóbbi hetekben mégis sokszor ébredek erre a fura érzésre. Eddig nem volt, talán a hideg idővel jöhetett ez is? Először azt hittem, mintha zsibbadás lenne, de inkább elnehezült, lüktető, bizsergő érzés. Először csak a kezemben érzetem, majd most már a karomban, talpamból feljövő érzés és lábszárban, combban, sőt, fenékizomban is érzem. Ha nem kezdem el mozgatni magam, akkor egy idő után érzem a törzsemben is, sőt, olyan, mintha forrna a vérem az egész testemben.
A szívverésem is kicsit mintha megemelkedne, de lehet, hogy ez azért, mert frászt kapok, ha erre ébredek. Kicsit ijesztő, de emellett kellemes is. Hasonlít arra, mint amikor mély meditációban, relaxálásban teljesen elengedi magát az ember és elernyed. Csak alvás alatt nem meditálok, ezért megijedtem, hogy miért ébredek hasonló, de sokkal erősebb ilyesmi érzésre.
Ez jelent valamit? Betegség tünete lehet?
Ha kimegyek a hidegre, akkor Raynaud tünetek szoktak bennem előjönni. Zsibbadnak a kezemen a lábamon az ujjak. Ezzel lehet kapcsolatban? Vagy teljesen mással?
Közben még azt vettem észre, hogy a Raynuad tünetek, ha kimegyek a hidegre, akkor jönnek elő vagy ha felidegesítem magam, izgatottá válok. Ilyenkor azonban már nemcsak a kéz- és lábujjaim zsibbadnak be, hanem hidegben és feszültségben is jelentkezhet az, hogy a fejem jobb oldalán (száj, szem-orr környék, jobb arcpofa, fejbőr) bizsergést, szurkálást, apró görcs-szerű érzeteket érzek. Ezek az érzések lehetnek a Raynaud miatt?
Vagy lehet a Raynaud mögött egy eddig nem diagnosztizált autoimmun-betegség?
A hepatitis, szifilisz a terhességekkor is kijött álpozitívra, illetve kaptam olyan ellenanyagszűrős leletet, ahol ezt írják: pozitív, direkt coombs pozitív IgG fedettséggel, vörösvérsejt ellenes antitestek: eznzim-reaktív pánantitest, coombs-rekativ pánantitest. Vérem A RH d variáns. Következő alkalommal a lelet jó lett.
Köszönöm szépen a véleményét!


VÁLASZ


A végén kezdve: az Ön által elmondottak nem a Raynaud kór jellemző tünetei. A szokatlan, mondhatnám furcsa érzéseit magyarázó betegséget nem ismerek, de a rendkívül változatos tünetek első sorban nem szervi vagy autoimmun megbetegedésre utalnak. Inkább lehet valamilyen alvászavar vagy más, lelki okokkal magyarázható eltérés tünetegyüttese. Talán célszerű lenne egy alváscentrumban vizsgálatot végeztetni, ahol speciálisan képzett orvosok segítenek a probléma kiderítésében. Mindezek mellett – már az életkora miatt is – indokolt egy általános kivizsgálása is, bele értve a rendszeres vérnyomásmérést is. Az egymásnak ellentmondó leleteket nem tudom magyarázni. Az kétségtelen, hogy a terhesség alatt bizonyos átmeneti immunológiai változások bekövetkeznek az anyai szervezetben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink