• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új klinikai tömbre pályázik a szegedi egyetem

Regionális hírek Forrás: MTI

A második körben a Szegedi Tudományegyetem is pályázik egy új klinikai tömbre.

Pályázatot nyújt be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egy új, 265 normál és 34 intenzív ágyas klinikai tömb építésére - döntött egyhangúlag a felsőoktatási intézmény szenátusa keddi rendkívüli ülésén.


A tanácskozás után Szabó Gábor rektor elmondta: az SZTE augusztus 18-án benyújtja pályázatát az Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban című program második pályázati körére. A fejlesztéshez kapcsolódó támogatási szerződés aláírására - amelyet egy újabb szenátusi döntés előz majd meg - három hónap múlva kerülhet sor, a kivitelezési munkák pedig jövő év elején kezdődhetnek el.

A mintegy 12 milliárd forintos beruházáshoz, amelynek csaknem 90 százaléka európai uniós forrás, az önerőt az egyetem biztosítja, az új tömb működtetését pedig az SZTE klinikai központ finanszírozza majd OEP-bevételeiből - közölte a professzor.

A fejlesztési forrásokból 4,5 milliárd forintot tesz ki a gép-, műszer- és eszközbeszerzés, amelyre a beruházástól függetlenül is szükség lenne a következő években - tudatta a rektor. Szabó Gábor hangsúlyozta, hogy a betegellátás csúcsán álló négy klinikai központnak speciális finanszírozásra van szüksége, az ehhez kapcsolódó szabályokról már előrehaladott tárgyalások folynak a kormányzattal. Addig is szükség van azonban az elmaradt támogatások folyósítására, ahogy az a korábbi években is megtörtént.


Az SZTE - amely 2007. október 1-je óta a teljes szegedi járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó rendszert működteti - az újonnan építendő tömb és az 1986-ban épült, 410 ágyas klinikaépület összekapcsolásával új magkórházat kíván létrehozni a déli klinikakertben. Ebben az egyetemi klinikák sebészeti és kardiológiai egységei működnek majd 265 normál és 34 intenzív ággyal.


Az új magkórházban működik majd a sürgősségi betegellátó osztály, a központi intenzív osztály, a központi diagnosztikai blokk, a központi műtőblokk és sterilező összesen 14 műtővel, valamint több központi kezelőlabor.

Az új épülettömbben a kardiológiai, az invazív kardiológiai, az általános belgyógyászati, a hematológiai, az általános sebészeti, a szív-, a tüdő-, a mellkas- és az érsebészeti, a transzplantációs, valamint a szeptikus részlegen gyógyítják majd a betegeket, akiket jellemzően kétágyas szobákban helyeznek el. Az épületben működik majd 21 szakambulanciai egység is.

Legolvasottabb cikkeink