Az elhízás és a helytelenül összeállított étrend is szerepet játszhat a magas húgysavszint és a köszvény kialakulásában.
Minél magasabb a húgysavszint, annál nagyobb a bármely okú szív- és érrendszer halálozás kockázata. Az emelkedett húgysavszint ugyanakkor gyakran önmagában fordul elő, nem társul hozzá más rizikós állapot a szervezetben.
Köszvényről akkor beszélünk, amikor a húgysav kristályai – fájdalmas gyulladást okozva – lerakódnak az ízületekben. A vesekövesség hússzor gyakrabban fordul elő köszvényeseknél, mint az átlag lakosságnál. A magas húgysavszint ugyanakkor nem minden esetben okoz köszvényt, sokszor tünetmentes, csak laboratóriumi vizsgálat alapján derül ki. Túlsúly, elhízás esetén gyakoribb, ezért ugyanúgy javasolt ellenőriztetni vérvizsgálatok alkalmával a húgysavszintet, mint a vérzsírértékeket, vagy a vércukorszintet. Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja szerint a vizsgált nők 7–10-, a férfiak 14–16 százalékánál mértek kóros húgysavértéket. A probléma a lakosság 15–20 százalékát érintheti. A köszvény előfordulása ezzel szemben jóval alacsonyabb: a férfiak körében átlagosan 6, a nőknél nagyjából 2 százalék.
A húgysav a nukleinsavakat (DNS, RNS) felépítő purin vegyületek egyik lebontási terméke. Szintjének meghatározása történhet vénás vérből, és/vagy 24 órán keresztül gyűjtött vizeletből. A normál érték a következőképpen alakul:
(Laboratóriumi leleten jelezhetik az életkor szerinti referenciaértéket is)
A vérben mért húgysavszint egy kisebb része a táplálékkal bevitt fehérjék lebontásából ered: ezek már a vékonybélben húgysavvá bomlanak, majd felszívódva a véráramba kerülnek. Ezzel szemben a húgysav nagyjából 80 %-a a szervezet saját lebontó és felépítő folyamataiban keletkezik. Fontos tudni, hogy a szint emelkedése hosszabb koplalás vagy tartós energiahiány következményeként is előfordulhat.
Egészséges szervezetben a vérben keringő húgysav mintegy 70 százaléka a veséken keresztül távozik, kisebb része a bélrendszeren át ürül, és kis mennyiség az izzadságban is megjelenik. A húgysav addig nem halmozódik fel, amíg a termelődése és a kiválasztása egyensúlyban marad. Ha azonban a húgysavszint tartósan magas, a vegyület kikristályosodhat az ízületekben, ahol erős fájdalommal járó gyulladást válthat ki. Ezt az állapotot nevezzük köszvénynek, mely kialakulása szerint lehet elsődleges vagy másodlagos. Az elsődleges forma hátterében a húgysav képződés és kiválasztás egyensúlyának zavara áll. Másodlagosnak, szerzett formának tekinthetők azok a magas húgysavszinttel járó állapotok, melynek kialakulásában közrejátszik az elhízás, a helytelen összetételű, bőséges táplálkozás, alkoholfogyasztás, daganatos megbetegedések, idült vesebetegség, stb.
A húgysav nemcsak az ízületekben képes lerakódni, mivel 2/3 része a veséken keresztül ürül ki, felhalmozódhat a vesékben is, és vesekő formájában okozhat megbetegedést. A köszvény és a vesekő fájdalommal járó állapotok, ami elősegíti, hogy a páciensek kövessék az életmódbeli, és étkezési ajánlásokat, azonban amikor csillapodik az ízületi fájdalom, oldódik a kövek által okozott görcs, lazul a fegyelem az életmód-terápiában is. Így előfordul, hogy a „panaszos” időszakok időről-időre visszatérnek. Talán még nagyobb probléma ugyanakkor, hogy a magas húgysavszint növeli a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának kockázatát. A nőknél magas húgysavszint mellett a szívkoszorúér betegség következtében bekövetkezett halálozás 400 százalékkal magasabb, mint azoknál, akiknél a húgysavszint 360 µmol/l alatt van. A férfiaknál 77 százalékkal nőtt meg a halálozás a normális húgysav szintűekhez képest.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) OKOSTÁNYÉR® nevű ajánlása szerint a magas húgysavszint gyakrabban alakul ki azoknál, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, ezért az ő esetükben mérsékelten energiaszegény étrend javasolt. Az ajánlott napi energiamennyiséget érdemes rendszeres testmozgással kombinálni: cél a testtömeg megőrzéséhez szükséges kalóriamennyiség mínusz 500-700 kcal/nap. A lassú fogyás előnye, hogy nem keletkezik ketontest a zsírégetés során, ugyanakkor az étrend könnyebben és hosszabb ideig betartható az enyhébb megszorítások miatt.
Ha érdekel a köszvényről született írásunk, ezt a cikket ajánljuk.