• nátha
    • Náthaszezon: erre számíthatunk

      Náthaszezon: erre számíthatunk

    • 9 tipp a nátha tünetei ellen

      9 tipp a nátha tünetei ellen

    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Laboratóriumban tenyésztett hús – forradalom az élelmiszeriparban?

Horizont 2025.10.17 Szerző:
Laboratóriumban tenyésztett hús – forradalom az élelmiszeriparban?

Az utóbbi évek egyik figyelemreméltó fejleménye az alternatív fehérjeforrások terén a laboratóriumban tenyésztett hús térnyerése.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA, Food and Drug Administration) szerint a laboratóriumban tenyésztett hús (cell-cultured meat vagy „lab-grown meat”) biztonságos az emberek számára. Az ilyen étel kegyetlenségmentes, és fenntarthatóbb lehet, mint a hagyományos hús, azonban nem érhető el széles körben, költséges és a termelésével kapcsolatban is felmerülnek kérdések. Az FDA 2022-ben engedélyezte a laboratóriumban tenyésztett húst (sejtkultúrás húst) emberi fogyasztásra. Ez az anyag állati sejtek tenyésztéséből előállított élelmiszer, melynek számos lehetséges előnye van. A kutatások kimutatták, hogy  környezetbarátabb, mint a hagyományos hús, emellett előállítása nem kerül állatéletbe. Azonban kérdések merülhetnek fel a mikrobiális szennyeződéssel és az allergénekkel kapcsolatban, továbbá a sejtkultúrás hús előre nem látható egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Hogyan készül a laboratóriumban nevelt hús?

A laboratóriumi hústermesztés eltér a hagyományos gazdálkodástól. Az így előállított hús biológiailag megegyezik az „igazi” állatokéval. Az FDA több olyan vállalatnak is engedélyt adott, amelyek laboratóriumban tenyésztett haszonállatokat, baromfit és tenger gyümölcseit állítanak elő. Fontos megjegyezni, hogy a tenyésztett hús biológiailag azonos a normál hússal, tehát technikailag nem vegetáriánus. A folyamat egy élő állatból vett sejtmintával kezdődik. A tudósok kinyerik azokat a sejteket, amelyek képesek állati szövetté vagy hússá növekedni. Ezeket a sejteket egy nagy rozsdamentes acél tartályba helyezik, ahol a sejtek megkapják a növekedéshez és szaporodáshoz szükséges tápanyagokat. A hús tenyésztése hasonló az állat belsejében természetesen zajló biológiai folyamatokhoz. A tenyésztett sejtek meleghez és az izom- és zsírépítéshez szükséges alapvető elemekhez jutnak: vízhez, fehérjékhez, szénhidrátokhoz, zsírokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.

Milyen előnyökkel jár?

További kutatásokra van szükség, de a laboratóriumi termesztés előnyei a következők lehetnek:

  • Csökkentheti az élelmiszer eredetű betegségek kockázatát: Az új vagy újonnan megjelenő fertőző betegségek körülbelül háromnegyede állatoktól származik.
  • Megoldást kínálhat a hús laboratóriumi termesztése a hagyományos állattenyésztés helyett. A tudósok gondosan szűrik és megerősítik, hogy a tenyésztett húsban használt sejtek mentesek a fertőző kórokozóktól, beleértve a vírusokat, baktériumokat és más mikrobákat.
  • Kegyetlenségmentes: A tenyésztett hús kegyetlenségmentes módot kínál az állati fehérje fogyasztására. A folyamat nem igényli élő állatok elpusztítását.
  • Fenntarthatóbb lehet: A laboratóriumi hústermelés sokkal kevesebb erőforrást igényel, mint az élő csirkék tenyésztése nagyüzemi gazdaságokban. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a tenyésztett hús a hagyományos hústermeléshez képest töredéknyi kibocsátást termelhet, és a földterület és víz felhasználásának is csak töredékét igényli.

Biztonsági szempontok

A laboratóriumban előállított hús fogyasztása még mindig kissé furcsán hangozhat, még annak tudatában is, hogy az FDA néhány laboratóriumban tenyésztett húst emberi fogyasztásra alkalmasnak talált. Nem vagy egyedül, ha szkeptikus vagy a laboratóriumban tenyésztett baromfival kapcsolatban. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint aggályok merülhetnek fel a mikrobiális szennyeződéssel és az allergénekkel kapcsolatban, azonban a hagyományos hús is hordozza ezeket a kockázatokat.

Mikor lesz elérhető a laboratóriumban nevelt hús?

Az FDA jóváhagyta a laboratóriumban termesztett húst, de nem tudjuk még, hogy mikor válik széles körben elérhetővé. Nem tisztázott még az sem, hogy mennyibe kerülhet majd, azonban azt tujduk, hogy magas termelési költségekkel jár a laboratúriumi hús előállítása. Az első laboratóriumban termesztett marhahúsburger 2013-ban 333 000 dollárba került, egy 2016-ban laboratóriumban tenyésztett húsgombóc pedig 1200 dollárba.

Ha érdekel, hogy szerepet játszhat-e a migrén kialakulásában egy falat csokoládé, ezt a cikket ajánljuk.