Az utóbbi évek egyik figyelemreméltó fejleménye az alternatív fehérjeforrások terén a laboratóriumban tenyésztett hús térnyerése.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA, Food and Drug Administration) szerint a laboratóriumban tenyésztett hús (cell-cultured meat vagy „lab-grown meat”) biztonságos az emberek számára. Az ilyen étel kegyetlenségmentes, és fenntarthatóbb lehet, mint a hagyományos hús, azonban nem érhető el széles körben, költséges és a termelésével kapcsolatban is felmerülnek kérdések. Az FDA 2022-ben engedélyezte a laboratóriumban tenyésztett húst (sejtkultúrás húst) emberi fogyasztásra. Ez az anyag állati sejtek tenyésztéséből előállított élelmiszer, melynek számos lehetséges előnye van. A kutatások kimutatták, hogy környezetbarátabb, mint a hagyományos hús, emellett előállítása nem kerül állatéletbe. Azonban kérdések merülhetnek fel a mikrobiális szennyeződéssel és az allergénekkel kapcsolatban, továbbá a sejtkultúrás hús előre nem látható egészségügyi kockázatokat is jelenthet.
A laboratóriumi hústermesztés eltér a hagyományos gazdálkodástól. Az így előállított hús biológiailag megegyezik az „igazi” állatokéval. Az FDA több olyan vállalatnak is engedélyt adott, amelyek laboratóriumban tenyésztett haszonállatokat, baromfit és tenger gyümölcseit állítanak elő. Fontos megjegyezni, hogy a tenyésztett hús biológiailag azonos a normál hússal, tehát technikailag nem vegetáriánus. A folyamat egy élő állatból vett sejtmintával kezdődik. A tudósok kinyerik azokat a sejteket, amelyek képesek állati szövetté vagy hússá növekedni. Ezeket a sejteket egy nagy rozsdamentes acél tartályba helyezik, ahol a sejtek megkapják a növekedéshez és szaporodáshoz szükséges tápanyagokat. A hús tenyésztése hasonló az állat belsejében természetesen zajló biológiai folyamatokhoz. A tenyésztett sejtek meleghez és az izom- és zsírépítéshez szükséges alapvető elemekhez jutnak: vízhez, fehérjékhez, szénhidrátokhoz, zsírokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.
További kutatásokra van szükség, de a laboratóriumi termesztés előnyei a következők lehetnek:
A laboratóriumban előállított hús fogyasztása még mindig kissé furcsán hangozhat, még annak tudatában is, hogy az FDA néhány laboratóriumban tenyésztett húst emberi fogyasztásra alkalmasnak talált. Nem vagy egyedül, ha szkeptikus vagy a laboratóriumban tenyésztett baromfival kapcsolatban. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint aggályok merülhetnek fel a mikrobiális szennyeződéssel és az allergénekkel kapcsolatban, azonban a hagyományos hús is hordozza ezeket a kockázatokat.
Az FDA jóváhagyta a laboratóriumban termesztett húst, de nem tudjuk még, hogy mikor válik széles körben elérhetővé. Nem tisztázott még az sem, hogy mennyibe kerülhet majd, azonban azt tujduk, hogy magas termelési költségekkel jár a laboratúriumi hús előállítása. Az első laboratóriumban termesztett marhahúsburger 2013-ban 333 000 dollárba került, egy 2016-ban laboratóriumban tenyésztett húsgombóc pedig 1200 dollárba.
Ha érdekel, hogy szerepet játszhat-e a migrén kialakulásában egy falat csokoládé, ezt a cikket ajánljuk.