• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

67-es nő

Orvos válaszol

67-es nő jelige
Frontális atrophiaval kapcsolatban lenne kérdésem. A kontrasztos koponya CT leletem: A középvonal megtartott. A külső liquorterek frontálisan tágabbak. A kamrarendszer normális tágasságú...

... Intracerebralisan kóros denzitáseltérés, kóros kontraszthalmozás nem ábrázolódik, kóros érstruktúra nem mutatható ki. A basalis cisternák és a foramen magnum szabad. Orvosi vélemény: Frontalis atrophia Állandó fül- fejzúgásom van mintha hangyák mászkálnának a fülembe néha.Rosszul alszom, a fejem is feszül, a hallásom rosszabb lett. A Betagen és glinkgo-biloba nem használt, vagy hosszadalmasan kell szedni? A frontális atrophia és a fülzúgás összefüggésben van e? Vérnyomáscsökkentőm Norvasc, esetleg ez okozhatja –e a fülzúgást ? Kérdésem: gyógyszeres vagy más beavatkozással megszüntethető-e a frontális atrophia? A folyadék tágulat valamilyen beavatkozással, operációval megszüntethető-e? További romlás esetén milyen következmények lehetnek? Mitől alakulhatott ez ki? Másfél éve középfülgyulladásom következménye lehet-e a fülzúgás? Fülbe jutó víz (felszúrták a fülemet) hatására kialakulhat-e ez a jelenség? Milyen szakorvoshoz kell fordulni? Milyen vizsgálatokat kell még elvégezni? EEG nem volt rossz. Nyaki UH kielégítő. V-VI nyakcsigolya között spondilosys van. A válaszokat nagyon köszönöm.


VÁLASZ


Erre a kérdésre kb egy hete már válaszoltam. A frontális atrophia sem gyógyszerrel, sem műtéttel nem befolyásolható, az öregedés az oka és közel sem biztos az, hogy tüneteket okoz. Fülzúgást nem okoz. A betahistin hatóanyagot is, a gingko bilobát is megfelelő adagban és kb. fél évig folyamatosan kell szedni bízva abban, hogy a fülzúgást mérsékli, vagy meg is szünteti. A frontálisan tágasabb liquortér nem okoz feszülő fejfájást, hisz a koponyában a nyomás nem változott. Kicsit több a folyadék, mert kicsit kevesebb az agyállomány. Alvászavart sem okoz. További kivizsgálás nem szükséges. Az állapotot ideggyógyász kontrollálja , a fülzúgást és a hallást pedig fül-orr-gégész.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink