• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Professzor Úr!
Kislányomnak a napokban volt egy szívultrahang vizsgálata, és elmondása szerint az orvos úgy tájékoztatta, hogy a bal szívbillentyűje nem zár rendesen...

... Előzményként mellkasi szúrásokat érzett, más előzményes panasza nem volt. Egészségileg teljesen rendben volt, születési rendellenessége nem volt, még szívzörejt sem tapasztaltak nála. Az én édesanyám szívelégtelenségben hunyt el, szívnagyobbodása volt, ritmuszavarai, de billentyű panaszról nem tudok. Öröklődhet a szív elváltozása nagyszülő után? Nekem ezidáig semmi panaszom nem volt a szívemmel. Vérnyomásom rendben, ekg-m szintén. 4 gyermeket szültem, komplikációk nélkül. Mikor lehet az ilyen rendellenességeket észre venni? Mikor alakulhatott ki ez a kislányomnál? A három kisgyereknél indokolt lehet-e ilyen esetre hivatkozva a szívultrahangos vizsgálat? Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetekben mire lehet számítani? Értem ez alatt a kezelést, műtéti, gyógyszeres? Mennyire befolyásolja ez a fizikai teljesítményét a jövőben? 19éves gyermekről van szó pályakezdés ellőtt. Hátrányt szenvedhet-e esetleg a munkaválasztással kapcsolatban? Jelenleg cukrásznak tanul, váltsunk-e esetleg másik szakmát vagy bírni fogja? Válaszát előre is köszönöm!


VÁLASZ


Sajnos szóbeli, áttételes információk alapján nem lehet véleményt formálni. Arra tudok gondolni, hogy az úgynevezett mitrális prolapsus jelenségéről lehet szó, aminek a lényege a billentyű szokottnál lazább állapota. Ha komoly elváltozást észlelt volna a vizsgálatot végző, minden bizonnyal tett volna javaslatot további kezelésre vagy vizsgálatra. Mivel ezt nem tette, mindenek szerint ártalmatlannak véleményezte az elváltozást. A közöltek alapján nem látom indokát semmiféle további tennivalónak, pályamódosításnak, aggodalomnak. Folytathatja az eddigi életmódját. Örökölhető szívbetegségek alig-alig fordulnak elő, rendszerint egyéb tünetekkel, panaszokkal jár együtt, így már korábban fel szokott tűnni vagy a szülőnek, vagy az orvosnak.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink