• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Belső fül MR

Orvos válaszol

Tisztelt Weborvos!
Bal oldalon súlyos idegi halláscsökkenésem van gyermekkorom óta, és április 13 óta a jobb oldalon is halláscsökkenéssel kezelnek. Középfülgyulladást diagnosztizáltak, melyet Levoxan-nal majd Aktil Duo-val illetve Cataflammal kezeltek. A gyulladás a vizsgálatok szerint megszűnt 2 hét után...

... ám a hallásom nem javult meg, amit az audiometria igazolt. Enyhe, illetve a kozepes frekvencián közepes mértékű idegi hallásveszteséget mértek. Azonnal kórházba küldtek, ahol Cavinton infúziót kaptam és Medrolt 10 napon keresztül. Ma fejeződött be a kezelés, a hallásom még mindig nem jó, és zúg is. Innentől kezdve Nootropil-t és Betaserc-et kapok, miközben beutaltak különböző vizsgálatokra, mint nyaki gerinc röntgen, labor, szemfenék vizsgálat, belgyógyászat, Carotis ultrahang, neurológia, koponya MR (ez utóbbi .elég soká lesz) Azt szeretném megkérdezni, van-e értelme annak, hogy csináltassak egy belső fül MR vizsgálatot? Mit lehet megállapítani ezen vizsgálat segítségével? Kifejezetten úgy érzem, mintha valami nyomás lenne a tarkómban a fülem környékén, és furcsa hangot hallok (mint a változó mágneses tér hangja filmekben) ha kissé megrázom a fejem. Mintha lenne ott valami, ami akadályoz a hallásban. Időnként gyenge, impulzusszerű fájdalmat is érzek ugyanott, Köszönöm válaszát, tisztelettel: Jelige : "Belső fül MR"


VÁLASZ


Mivel az egyik oldalon már kiesett a hallás, ezért ilyenkor valóban
minden lehetséges vizsgálatot elvégeznek az épen maradt fül hirtelen halláscsökkenésekor. Elképzelhetőnek tartom azt, hogy az ún. koponya MR belsőfül MR a valójában.. Ezt az iodeggyógyász, vagy a fül-orr-gégész kéri. Beutaló nélkül kp fizetni kell érte. A belső hallójárat tágasságát nézik ilyenkor. Nagy valószínűséggel semmiféle kimutatható okot nem fognak találni, de minden vizsgálatot el kell végezni. Esetleg abban az irányban is érdeklődni kellene, hogy most, vagy később szóba jöhet-e ezen az oldalon implantatum. A fülzúgás oka is ismeretlen. Különbözőképp érzékelik az emberek a zúgást, Ön úgy, amint azt leírta. A felírt gyógyszereket folyamatosan szednie kell.


dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink