• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

cukor és koleszterin

Tisztelt Weborvos!

Fiatal anyuka vagyok. Nemrég teljes laboron voltam, ami kimutatta, hogy a koleszterinem egy picit magasabb: 5,6-as. A cukor a megadott tartományon belül volt. Az orvosom szerint nem komoly, csak többet kellene mozognom és napi 5 étkezést javasolt...

... A napi többszöri étkezés mennyiben befolyásolja a koleszterin szintet? Én általában örülök, ha a fő étkezések meg vannak, de, ha pörgős napom van, akkor a reggeli kimarad, korábban ebédezek, és vacsi előtt egy joghurtot eszek, vagy túró rudit nassolok. Esetleg gyümölcsöt, ha van itthon. Tudom, hogy ezt nem így kellene, de a megvalósításon még dolgozok. A terhesség előtt sokkal többet ettem, és nem híztam. Viszont a fogyás az gyorsan ment. Hogy megtartsam a testsúlyom 43 kg-on, általában 2-3 óránként ettem, és az étkezések között mindig nassoltam kekszet. A terhesség óta már 52 kg vagyok.
A mozgásra visszatérve, próbáltam kocogni, helyes légzéssel (mély levegő be, lassan kifúj), de egy utca után úgy vert a szívem, hogy nem győztem levegőt venni. Túl hamar kifáradok, pedig régen nagyobb távot is képes voltam lefutni. Igaz, akkor a vérképem is tökéletes volt.
Előre is köszönöm válaszát és tanácsát.
Üdvözlettel


VÁLASZ


Nem tudok teljesen eligazodni a kérdésével kapcsolatosan. Azt írta, régebben a vérképe tökéletes volt. Most nem az? Erről nem írta. A koleszterin minimálisan emelkedett volta, de nagyobb sem jár a fizikai terhelhetőség csökkenésével. Inkább az edzettség hiánya és a megszokotthoz képest 10 kg testsúlyfelesleg játszhat szerepet. A szülés utáni testsúlyfelesleg megszokott jelenség, részben a terhesség alatti hormonális változással részben a megváltozott életmóddal szokták összefüggésbe hozni. A koleszterin csökkentés első lépése a diéta és a fokozott mozgás. A rendszeres étkezés, a napi ötszöri az ideális, ez nem befolyásolja a koleszterin szintjét, de nem is ezért javasolta az orvosa.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink