• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
2009-ben derékfájással szembesültem.Jobb oldaltól bal oldalig fájt,égett a derekam és azonnal ráhatott a bal lábamra...

... (borzasztó,kegyetlen volt.(31évesen)(M5110).A CT-n ez állt:Az L.3-as porckorongon mérsékelt körkörös protrusio figyelhető meg.A durazsák minimálisan comprimált.Az L.4-es porckorongnál mindkét oldali latero-dorsalis tulsulyu protrusio van,mely hátul centrálisan herniát képez.Itt a durazsák baloldali tulsullyal határozottan comprimált.A hátul hernializált porckorong caudalisan leterjed az L.5-ös porckorongig és végig comprimálja a durazsákot.Az L.5-ös porckorongon szintén körkörös,mindkét oldali latero-dorsalis tulsulyu protrusio figyelhető meg,mely hátul centrálisan,illetőleg kissé bal oldalon szintén herniát képez.A hernializált porckorong határozottan benyomja a durazsákot.A protrusio területében pedig mindkét gyök egyértelműen comprimált.Az ábrázolódott csontokon körülirt csontszerkezeti eltérés nem látszik. Vélemény:Protrusio disci L.3-5.,Hernia disci L.4-5.A Reumatológus és az Idegszebész is műtétet javasolt,de koromra,nem szakadt ki a sérv, stb (Idegsebész) nem lett műtét.Az öt év alatt az ischias mindig előjön(tudom,hogy ez nem különálló betegség)a bal lábamba.(Egyébként van kétoldali sérvem,lumbágóm,ischiasom,időnként lábgörcsök is előjönnek).Most ismét voltam CT-n,amin ez áll:A lordosis mértéke csökkent.A csontos gerinccsatorna tágassága normális.Az L.V.-S.I. csigolyák peremszélein dorsalisan közepes fokú spondylophyta képződés van.Az ábrázolódott mindhárom discuson látszik protrusio,amely az L.IV.-V. szintben a legkifejezettebb,itt bal oldali mediolaterális tipusú hernia is ábrázolódott.A zárólemezek épek.Egyéb érdemi kóros eltérés nem különíthető el. Vélemény:Hernia disci L.IV.-V 1.s.,Spondylosis,M5110.Egyébként most csak bal oldalra(derékrész-bal csípő mögötti fenékrész-comb-térd külső oldala-vádli-külső bokacsont).Járok kezelésekre (gyógyszerek,injekciók nem használnak,és hogy ezt mondtam rá,nem hitték el).:Glisson-húzatás,UH(derékra), Iontop
horesis (Voltarenes). Egyenlőre nem javul(bár még a 4.kezelésen vagyok túl).Az ischias jól érzi magát nálam.Fekvésnél-felkelésnél nem egyszerű felkelni.Legyen szíves lefordítani a két eredményt és tanácsot kérek,hogy mire számíthatok?Megúszhatom-e a műtétet vagy sem?Illetve műtét után mi vár a betegre?Mert szeretném(mint mindenki)mindkét lábam használni.Tudom,hogy járóbetegként megérdemlem,hogy fáj a lábam,de a fekvőbeteg-pozícióról nem mondanék semmit,mert még megégetném magam.Válaszukat nagyon szépen köszönöm.További szép napot!
Őszinte tisztelettel:Péter
U.i.:Nem áll szándékomban megbántani orvosokat(aki esetleg megbántódott,attól elnézést kérek),de korom végett nehezen hiszik/hitték el.


VÁLASZ


A két vizsgálati eredmény lényegében nem tér el egymástól, mindkettő a baloldali ideg összenyomatását írja le, amit a sérvesedés okoz. Önnek kell eldöntenie, hogy vállalja a fájdalmat, a zsibbadást esetleg a későbbi bénulást, több-kevesebb eredménnyel járó kezeléseket vagy a műtétet. A gerinc hajlata (lordosis) csökkent volta az izomzat görcsös állapota, a tartós kényszerhelyzet miatt alakulhatott ki. Másként az állapot nem rendezhető véglegesen. A műtét szövődménye nemigen fordul elő (ezekről orvosa fogja tájékoztatni ), után ritka a kiújulás vagy másik csigolya porckorong sérvesedése.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink