• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dobhártyarepedés

Orvos válaszol

Páromnak edzés közben beszakadt a dobhártyája. Ha nem javul pár hét alatt, lehet, hogy műteni kell. Kérdésem: Miből áll egy ilyen műtét? Mennyire fájdalmas? Mennyi ideig tart?
Lehet-e érzéstelenítést kérni?

A dobhártya repedés spontán gyógyulására abban az esetben lehet várni - valóban pár hetet - ha előtte nem volt beteg az érintett oldali fül .Ilyenkor le lehet fedni a repedést, de nem feltétlenül szükséges, fontos, hogy ne menjen víz a fülbe, mert bejutva a dobüregbe gyulladást okozhat. Ne fújja erősen az orrát,
mert a levegő a lyukon keresztül távozik részben, mindig tágítva a perforációt. Fontos, hogy ne legyen most náthás. Amennyiben a lyuk nem záródik / ez sejthető abból, hogy tükrözéskor szűkülni látja a fül-orr-gégész a lyukat - akkor operálni tanácsos. Ki kell alakítani újra a "zárt dobüreget".Az orvosnak az Ön feltett kérdéseire válaszolnia kell műtét előtt. Tehát: A műtét ebból áll, hogy fül mögötti, vagy hallójáratban vezetett metszésből a szöveteket leválasztva eljutnak a dobhártyaperemig, a dobhártyát előre emelik, a lyuk széleit felfrissítik és belülről - tehát a dobüreg felőlről - lefedik fasciával. A fascia izombőnye, amit a homlokizomról preparálnak le és készítik el műtét alatt alkalmas állapotúvá.Tehát testazonos saját anyaggal fedik a lyukat. Ezután varrás és szivacsoknak-kis tamponnak a behelyezése a hallójáratba, kötés.Gyakorlott kézben rövid műtét. Helyi érzéstelenítésben érdwemes végezni, mert így alig van zavaró vérzés. Bizonyos esetekben és gyermekeknél altatásban végzik, viszont akkor tovább tart , mert jobban vérzik / gondoljon arra, hogy a dobüreg olyan kicsi, hogy mikroszkóp alatt kell operálni és 3-4 csepp vér teljesen elfedi a látóteret, tehát ez jelenti a "nagy vérzést/. Maga a műtét nem fáj. A műtét után sem fáj, a varratszedés sem.Műtét után az orrfúvásra kell figyelni.. A ttamponok eltávolítása után az operált dobhártya vastagabb, a hallás a teljes gyógyulásig tompább. A normál anatómiai állapot végleges kialakulása a műtét után minimum 6 hét. Kórházi bentfekvést maximum 1-2 napot igényel. Edzéseket , sportolást beszélje meg az orvosával.


                                                                         dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink