• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Tisztelt Doktor Úr!
Öt évvel ezelőtt volt egy invaginációs bélelzáródásom, melyet csecsemőfejnyi fibroid polypus okozott. Ezzel egy időben fedezték fel kezdődő méhnyakrák elváltozásomat. Ennek konizáció lett a vége. Aztán két évvel ezelőtt történt egy vastagbéltükrözésem, (összenövések miatt csak 60 cm-re jutottak fel) mivel panaszaim nem szűntek, ennek eredménye mikroszkópikus kolitisz lett. Azt mondta az orvos, hogy ez IBS szedjek hasfogót, ha hasmenésem van. Tavaly kivették az epehólyagomat, hátha az okozza még mindig meglévő panaszaimat. (gyomor alatti, köldök körüli fájdalom) Ennek a műtétnek a során felszabadították összenövéseimet, amik állítólag már megtöréseket okoztak több helyen, s részleges elzáródást is. Ez sem oldott meg semmit, azóta egy csomó ételt nem tudok megenni. Írtak fel Refluxont, Cerucalt, Mezym Fortet, és Meteopasmil szedését javasolták. Kb. két hónappal ezelőtt kitapintottam a hasamban bal oldalon alul valamit. Ekkor még nem fájt, nem foglalkoztam vele. Mostmár fájt, ez
ért elmentem orvoshoz. Elküldött laborba, és UH-ra. A laborban csak a koleszterin értékem magasabb, a HDL kevesebb, az LDL több a megengedettnél. Az UH baloldalon 40-30-20 mm-es echoszegény körülírt képletet mutatott. Ezután elmentem nőgyógyászhoz, de azt mondta kontroll UH után,hogy ez nem ciszta. Elküldött sebészeti konzíliumra, ahol a sebész megvizsgált. Nem tudta megmondani, hogy mi ez, de a gyomrom alatt is kitapintott valamit, azt mondta, hogy ott valamira "rákapaszkodott" a belem. Itt tartok most. Közben volt tumormarker vizsgálat CEA és Ca 125. Mindkettő eredménye jó. Gasztroenterológiára irányítottak, mert azt mondták szükség lenne egy CT-re mivel nem tudja a sebész, hogy mi az ott bent, meg kellene szerinte műteni, de a műtét kimenete így bizonytalan. Háziorvosom szerint mindenképpen CT kellene, de gazdasági okok miatt csak tologatnak egymás között az osztályok.
Nagyon tanácstalan vagyok. Öt évvel ezelőtt is ez a tologatás ment, aztán éjjel kellett sürgősségi műtétet csinálni a kialakult bélelzáródás miatt.
Mi az Ön véleménye? Mi lehet ez az echoszegény képlet, s mire tudnak "rákapaszkodni" a belek?

Válaszát köszönöm szépen.

jelige: echoszegény képlet

A kérdésére konkrét választ én sem tudok adni. A CT vizsgálat egyértelműen indokolt. A gazdasági meggondolás miatt a beteget kár, hátrány nem érheti. A CT-t a családorvosa is megszervezheti.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink