• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

egy éve folyamatosan fáj a torkom

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
17 éves korom óta, körülbelül egy éve folyamatosan fáj a torkom. Háziorvosom kezdetekben antibiotikumokkal kezelt, melyek inkább rontottak a helyzeten...

...Manduláim megnagyobbodtak, és göbösek (azt hiszem, hogy ezt a kifejezést használta), lukacsosak. A hátsó garatom piros, és a háziorvosom elmondása szerint úgy néz ki, mint aki dohányzik. Nem dohányzom, egyáltalán, igyekszem kerülni a dohányfüstöt. A dokim gyanakodott herpeszre, amire méregdrága Aciclovir-t szedtem, vagy 3 dobozzal. Több, mint 10 000 Ft csak erre ment el. Nem segített... Mikor már besokalltam, elmentem fül-orr-gégészeti vizsgálatra, ahol staphylococcus aureus tenyészett ki, majd kaptam rá egy Cefzil nevű antibiotikumot, melyet 5 napig szedtem. A gyógyszer szedése alatt torokfájásom enyhült. Miután beszedtem az előírt adagot, visszamentem fül-orr-gégészeti kontrollra, az eredmény negatív lett. Minden reggel köhögök, krákogok, slelymet köpök. Számomra legaggasztóbb tünet, hogy a hátsó garatomban szilárd, fehér színű, kezdetekben kisebb, majd egyre nagyobb "csomók", gócok vannak, melyek nem csak a nyelésben zavarnak, hanem kellemetlenné válik a leheletem is. Pár óráig ott vannak, majd rövid időre eltünedeznek, utána újra felfedezni vélem őket. Fülpiszkálóval, minden egyéb arra alkalmas eszközzel próbálom leszedegetni azokat, hol kisebb, hol nagyobb sikerrel.  Pajzsmirigy gondozásra is járok, félévenkénti ellenőrzésre, mert a lebenyek fellazult szerkezetűek, de működésükkel minden rendben. Ott merült fel a probléma, lehet, hogy refluxom van. Befeküdtem a kórházba, a nyelőcsövembe egy csőt helyeztek el, mérték a gyomorsavam. Zárójelentésem negatív lett, reflux tevékenység nem kimutatható. Miután a zárójelentést visszavittem az orvosnak, beutalt a napokban egy pullmonológiai vizsgálatra... Kíváncsi lennék az Ön véleményére, mert a háziorvosomból már egy kicsit elegem van. Előre is köszönöm!


VÁLASZ:


Amennyiben a garatmandulák detrituszosak / fehéresszürke, büdös,
rizsszemnyi képződmény/ akkor a mandulákat ki kellene venni.
Kinyomkodni a legrosszabb, amit csak tehet, mert a fele kijön, a másik felét belepréseli a keringésbe. A herpeszhez nem tudok hozzászólni, nem láttam a torkát. Fül-orr-gégészetre beutaló nélkül bármikor elmehet. Krákogást okozhat garatnyálkahártya izgalom, gyulladás, vagy kiszáradás is. Ha a köhögése száraz, akkor a köhögési ingert csillapítani kellene, ha hurutos, akkor köptetni. Lehet, hogy Önnek elege van a háziorvosából, akit ugyanazzal a panasszal felkeres folyamatosan, bár elvileg ez fordítva is lehetséges ám! A háziorvosa kezelte, majd kivizsgáltatta, mert reflux betegség is okozhat garat panaszokat. Most a slejm és köhögés miatt még megnézettetné Önt tüdőgyógyásszal. Ha ott sem találnak semmit, feltételezésem szerint a háziorvoshoz fog visszajárni. A legnagyobb gond, hogy ha a krákogás csak egy rossz szokása és nem klinikai betegség okozza.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink