• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Enyhe szívinfarktus és/vagy vírus?
35 éves férfi vagyok. Egyik nap túl sok figyelmet fordítottam a problémáimnak és 1 órán keresztül éreztem enyhe szúró fájdalmat a szívemben. Aztán pihentem fél órát ...

... majd felkelés után 3-4 perccel hirtelen rosszul éreztem magam. Iszonyat melegem lett, ömlött rólam a víz, nagyokat lélegeztem, de úgy éreztem, mintha nem lenne elég oxigén. 10 másodpercre még hányingerem is volt. Aztán a 3. percben már elment a kép, összeestem, de a tudatomat nem veszítettem el, próbáltam magamnál maradni. A látásom kitisztult 1 perc után és a földön fekve nagyokat lélegezve próbáltam átvészelni a helyzetet. Nagyon sápadt voltam. Pár perc múlva 4kézláb bementem a másik szobába és megmértem a vérnyomásom (140/80 nálam ez normális). Aztán erős hidegrázásom volt. 4-5 percig zsibbadt mind a 2 alkarom. Orvos 5 percen belül jött, cukrot mért 4,4. Mentősök EKG-t csináltak és azt mondták rá, hogy normális. Bevittek mentővel, ahol ültem és egyre jobban voltam, amíg nem jött megint ez a melegségérzés. Akkor elájultam. Utána hidegrázás megint. Még a mentőben az ájulás előtt 10 perccel amikor nagyobb levegőt próbáltam venni kétszer erősen a szívembe szúrt.
Délután 4-kor kezdődött, este 11-kor már egész jól voltam. Volt 1-1,5 órás lázkiugrás, ami 37,8 ig ment fel aznap este. Másnap nagyon enyhe gyengeségérzés.
EKG felvételkor: 72/min fr sr kp tengelyállás PQ:0,14 QRS:0,08 ST izoel, II-III-a VF-ben lapos poz neg, egyebekben poz T-k
EKG 3 nappal később: 57/min fr sr, kp tengelyállás PQ:0,16 QRS:0,08 ST izoel, II-III.aVF-ben lapos poz neg, egyebekben poz T-k
Labor aznap esti vagy másnap reggeli:
...
Vérképben csak a GOT: 40 volt a ref tartományon kívül.
Mellkasröntgen is volt minden oké.
Volt már a fentihez hasonló csak enyhébb eset egy halálhír kapcsán, amikor is rosszul éreztem magam hirtelen majd melegség érzés, izzadás volt , pulóvert levettem, nagyokat lélegeztem, 1 percre leültem ittam egy pohár vizet, megint leültem 1 percre majd jól voltam csak fáztam kicsit.
Kb. ugyanez volt most is csak durvábban. Meg nem 5 perc alatt, hanem 10 óra alatt ment át rajtam.
Tehát a kérdésem, hogy mi lehetett velem? Valami nagyon enyhe szívinfarktus vagy egy vírus viccelt volna meg? 35 éves normál magasságú, súlyú, sportos férfi vagyok. Nem volt hirtelen trauma csak hosszan tartó problémák, depresszió, céltalanság, stb.


VÁLASZ


A tünetek és a rendkívül gondos, körültekintő vizsgálatok, ellátás alapján arra kell gondolnom, hogy sem enyhe szívinfarctust sem pedig vírusfertőzést kell feltételezni. Inkább látom a megoldást levelének utolsó sorában:a külső tényezők, amelyeket -mint azt a "stb." is jelzi - csak részben sorolt fel. Úgy vélem, ha egyedül vagy családorvosával nem sikerül megoldani a problémákat, pszichologus vagy pszichiáter segítségét kell kérni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink