• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Esti köhögés és macskaszőr allergia

Orvos válaszol

Érdeklődnék, hogy Ön mit javasolna az alábbi tünetekre:

31 éves vagyok, és két év után idén januárban megint jelentkeztek az alábbi tünetek: kizárólag délutáni (esti) köhögés, először csak az inger, aztán nyálkás köhögést tapasztalok. Az elején azt hittem ha nem eszem délután akkor nem jön ki, de rá kellett jöjjek hogy teljesen mindegy eszem vagy sem, minden nap tapasztalom ezt. Az erőssége változó. Amik még irritálják, és a nap más szakában is előhozhatják, a
stressz illetve dohányfüst illetve tea. Tüdőgyógyászaton voltam szűrésen, illetve allergia, és légzésfunkciós vizsgálaton. Allergiavizsgálat eredménye, a leg"súlyosabb" háromkeresztes allergia a macskára - ami nincs. A légzésfunkciós vizsgálat után (tüdőtágítás is volt mert a kifújás ereje nem volt éppen megfelelő) felirtak Claritint és Ventolint. A Claritint minden nap javasolta a doktornő, a ventolin sprayt csak a köhögéskor. A Claritint minden nap nem szedem, elég a ventolin amikor érzem az ingert. Voltam gyomorröntgenen is (reflux gyanúval), de minden rendben volt. Köhögéskor változó tünetek vannak, hol sípolás, nehéz légzést is tapasztalok. Ebből nem lehet kigyógyulni, mert ezek a szerek csak a felszínen segítenek az igazi okát nem szüntetik meg. Eddig semmi bajom nem volt, nem dohányoztam, vegetáriánus vagyok.. Vérvételen voltam nem olyan régen teljesen normális eredménye volt, üzemorvosom szerint tökéletes. Mindkettő szer utasítására rá van írva, hogy terhesség alatt nem ajánlott. Van olyan szer amit később szedhet a terhes anya? Még nem tervezzük, de pár év múlva esedékes lehet. Kérném hogy írja meg véleményét.

A +++ macsakaszőr allergia azt jelenti, hogy Ön allergiás. Macskaszőrrel nem csak a lakásában találkozhatna / ha volna macskája/ , de szinte mindenütt. Valószínűleg a macskaszőr allergenhez hasonló más külső anyagra is túlérzékeny, csak nem mutatható ki. A légzésfunkciós leletei is rosszak.Tehát lehet egy bronchiális hiperreaktivitása is. La is írja, hogy sípolást és nehézlégzést is tapasztal. A tüdőgondozóban ellátták gyógyszerrel. Kár felülbírálnia a tüdőgyógyász szakorvos véleményét. Azt gondolom, senki sem mondta azt Önnek, hogy a gyógyszerek "kigyógyítják", ezek a gyógyszerek nem a felszínen hatnak, hanem sejtszínten és csökkentik az allergiás tüneteket, tágítják a hörgőket és amellett, hogy a mindennapok elviselhetőbbek lesznek késleltetik, vagy megakadályozzák azt, hogy komplet asztmába csússzon a betegség.Mivel az allergia nem szezonális, ezért kell a Claritint naponta beszedni. Először azt kellene eldöntenie, hogy szedi-e a gyógyszereit, majd kontroll vizsgálatra menni. Tervezett terhességét a tüdőgyógyásszal meg kell beszélniük. Mivel pár év múlva válik esedékessé, addig remisszióba kerülhet.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink