• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fájós foggal Görögországba

Orvos válaszol Forrás: Weborvos

A barátomnak két hete be van gyulladva az egyik hátsó foga. Tegnap este olyan fájdalmai voltak, hogy ma reggel kénytelen volt elmenni orvoshoz. A doktor csonthártya gyulladást állapított meg, napi 4x2 semicilint írt fel a gyulladás lehúzására. Három nap múlva utaznánk Görögországba nyaralni. Az orvos azt mondta, hogy ha a gyulladás az utazás reggelére eltűnik, ki tudja húzni a fogat indulás előtt, ha nem tovább kell szedni a gyógyszert. Azt mondta, nem tudja nyugodt szívvel ajánlani a nyaralást. Milyen következményekkel, esetleg szövődményekkel járhat egy ilyen gyulladás? Görögországban milyen ellátásra vagyunk jogosultak, ha kötöttünk egy hagyományos utasbiztosítást? Ön mit javasol, lehet -e vállalni ilyen állapotban az utat?

Először is ebben a két hétben kellett volna tenni valamit a nyaralás érdekében a foggal. De ezen kár többet rágódni. A véleményhez nem ártana tudni, melyik hátsó fog, fent-e, vagy lent és tömött, gyökérkezelt fog-e? No, mindegy, enélkül csak azt írom le, amit én tennék hasonló helyzetben.Először is lecserélném az antibiotikumok (bocsánat, nem szoktam ilyent írni) és anaerob baktériumokra is ható széles spektrumú antibiotikumot adnék. Másodsorban szednék NSAID gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapítót (pl. Cataflam, Fortedol tabletta, ezt vinnék is magammal). Ha a fogorvos kihúzza a fogat (nem kivésni, kioperálni
kell, azaz nem egy impaktálódott bölcsességfog) akkor lehet, hogy reggel kihúzatnám indulás előtt, még valószínűbb, hogy elmennék gyógyszerrel. Ezen az oldalon nem rágnék. Használnék fogyínygyulladás csökkentése céljából Meridol szájvizet és az érintett fogínyre Corsodyl gélt. Ha duzzadt, akkor e hét végén 1-1 órára jegelném a területet. A hagyományos utasbiztosítás fogorvosi ellátásre nem terjed ki. Akut esetben a fog eltávolítására igen, bár lehet, hogy valamennyit kell fizetni ezért is, ha sor kerülne rá. Célszerű lenne elkészíttetni egy panorama felvételt (a legtöbb magán röntgenben azonnal megcsinálják kb. kétezer forintért, a teljes fogsor rajta van) és ezt elvinném magammal a nyaralásra szükség esetére. Szóval antibiotikumváltás, gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító, helyi kezelés, röntgen a csomagba, jegelés és indulás előtt egy fogorvosi felülvizsgálat. És jó nyaralást.

Dr. Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink