... (Alkoholt nem fogyasztok).Az orvos azt mondta,hogy ,, zsírmájam van,majd kijavította,hogy nincs a májamnak semmi baja, mert a labor eredményem jó,genetikailag nem vagyok kövér,(magasságom;156 és 54 kg vagyok),fekve történt az ultrahang, elterült a májam" .Erre ezt a magyarázatot kaptam. Az ambuláns lapomra rá van írva,és a figyelmemet is felhívta az orvos arra, hogy jódozott sót,ne fogyasszak! Ezt vajmi nehéz betartani,mert úgy tudom,Magyarországon a vizet jódozzák,az élelmiszerek kb.75 %-a már készen véve sós,pl. kenyérfélék, savanyú káposzta, sorolhatnánk vég nélkül,és nem tudni, milyen sót használtak! Egy másik orvostól azt a választ kaptam a sóhasználattal kapcsolatosan,hogy nem kell ezt ilyen tragikusan felfogni.Mi lehet az igazság?
Kérdésem az volna,hogy a májam miatt,és a sózással kapcsolatosan van-e aggódásra okom? Harmadik kérdésem pedig az volna,hogy főzés után az élelmiszerek fehérje értéke megmarad-e, vagy lecsökken? Válaszát megköszönöm. tisztelettel;fincsike19
VÁLASZ
A zsírmáj a testalkattal nincs szoros összefüggésben. Számos ismert és ismeretlen tényező vezet ehhez az állapothoz. Önmagában az ultrahangos vizsgálat eredménye nem perdöntő. A jód fogyasztás csak pajzsmirigy túlműködés esetében ellenjavallt. Az orvosának igaza van, nem kell tragikusan felfogni a dolgot. Tegye túl magát rajta. Ugyanis az élelmiszerek jelentős része tartalmaz jódot. Tehát megkerülni a dolgot nem lehet. A fehérje a főzés alkalmával az tápértékét minden szempontból megtartja.