• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

21 éves egyetemista lány vagyok. Február elsején egy gyomorrontásszerű vagy esetleg tejérzékenységre utaló probléma jelentkezett nálam, komoly hasmenéssel, ami 2-3 nap alatt úgy tűnt, hogy rendeződött a helyzet. 10 nappal később vírus fertőzést kaptam...

... (38 fokos láz, torok-, fül-, és fejfájás, hangom teljesen elment). Az orvos nem javasolt antibiotikumot csak lázcsillapítást. Akkor kiújultak az emésztési problémák. 5 nappal később orvos által megállapított bakteriális felülfertőzést kaptam, Zinnatot írt fel. Innentől felfokozódott emésztési tünet a haspuffadás és a böfögés volt. A gyógyszer beszedése után a torkom még mindig gyulladt állapotot mutatott, mandulám, nyaki nyirokcsomóim érzékenyek voltak. Az emésztési gondok miatt belgyógyászhoz fordultam, aki különböző vizsgálatokra utalt be. A kivizsgálásoknál a lisztérzékenységre negatív eredmény született. A laktóz érzékenységre április elején tudok válaszolni. A tojás allergiát májusban nézik meg. Az ultrahang is várat magára. A belgyógyász közepesen erős bélhangokat érzékelt.
A márciusi vérképem eredménye a következő:
...
Az orvos szerint ez igazolja, hogy az előző probléma vírus volt. Azonban a fáradékonyságom, az emésztésem állapota semmit sem javult. Sőt újabb tünetként jelentkezett a csuklás, ami váratlanul, hirtelen, van hogy emésztéstől függetlenül, tör rám. Ez egyre fokozódik, talán már ijesztő méretet ölt.
Gyerekkorom óta allergiás vagyok. Most szüntettem meg az allergia gyógyszerek szedését (Claritine, Flixonase), mivel szeptemberben Epsteinbar vírus csoport fertőzött meg, egyesek szerint mononucleosis, de nem volt olyan magas láz, viszont az antibiotikum szedése allergiás tünetet produkált. Ezért 10 napra szteroidot kaptam a bőrgyógyászati kilinikán, ami látszatra rendbe hozott.
Különösen az riaszt meg, hogy ezek a csuklások teljesen új tünetek, eddig gyerekkoromban sem volt ezzel problémám. El sem tudom képzelni, milyen orvoshoz forduljak ezzel. Testsúlyomat ősz óta fogyás jellemzi. Nyáron egészségesen 53 kg voltam, szeptembertől kezdve 50 kiló alá mentem. Jelenleg a 48 kilót alig érem el. Tartózkodom a tejterméktől, puffasztó ételektől.
Milyen specialistát javasol, mert az általános belgyógyászat malmai lassan őrölnek és anyukám már nagyon türelmetlen.


VÁLASZ


Soraiból kiderül, hogy a teljes kivizsgálása még nem történt meg. Ennek ellenére úgy vélem, hogy lehetséges, hogy a panaszai a korábbi antibiotikus kezelések nem kívánatos hatására vezethetők vissza a bél baktériumflótájának egyensúlya megbomlott. ez sokszor csak hetek, hónapok múlva áll helyre, ritka esetekben (pl. Clostridium difficile) kezelésre is szükség van. A csuklás hátterében gyomorsav túltermelés is állhat. A megfelelő kivizsgálást orvosa eddig megfelelően végezte és nyílván igy fogja folytatni. egyébként a gyomor-bél panaszok kivizsgálásával gastroenterologusok foglalkoznak különösen.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink