• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Irrigoscopia és colonoscopia

Orvos válaszol

Szeretném megtudni diagnosztikai értékét tekintve mi a különbség az irrigoszkópia és kolonoszkópia között? Ha egyenértékű akkor melyik a kevésbé invazív? Esetleg van más eljárás a belek vizsgálatára? MR, CT vagy UH? Epehólyagomban 8mm polip van. Gondoljak műtétre? Köszönöm válaszát.

Az irrigoscopia kontrasztbeöntéses bél röntgenvizsgálat. A
kontrasztanyagnak az alsó csípőbélszakaszba / terminális ileum/ való refluxát mutatja ki és megítélhető ennek a bélszakasznak a fala, a bél lumene, abban esetleges polipok, stb.,Tehát ez egy röntgen vizsgálat. A száloptikás colonoscopiával tisztázható az irrigoscopiával felfedezett rendellenesség oka, mintavétel történhet, tehát a szem ellenőrzése mellett a bélben beavatkozás végezhető, mivel egy endoszkópos technika. A műszert a végbélből a szem ellenőrzése mellett végigvezetik a vastagbélen - közben levegőt fújnak a bélbe - és a csípőbél alsó szakaszáig tudják e műszerrel átnézni a beleket. Tehát ez a két vizsgálat egymást kiegészíti és nem helyettesíti. Ha az invazív eljárás alatt azt érti, hogy invazív=szervezetbe behatolva végzett eljárás, akkor a röntgen nem inzavíz, a colonoscopia, illetve minden endoszkopia inzavíz. De kevésbé inzavíz, mint pl. a műtéti feltárások.A belek vizsgálatára többféle eljárás áll rendelkezésre. Azt tudnia kell, hogy a bélrendszer nem egy cső, hanem több szakasza van és minden szakasznak vannak jellemző betegségei, tünetei.
Tehát a gasztroenterológus attól függően választ a kivizsgálási lehetőségek közül, hogy a betegnél melyik bélszakaszt és milyen irányban akarja átvizsgálni. Ebbe a kivizsgálási tervbe nem ajánlom, hogy beleszóljon, mert ehhez nincs megfelelő háttér tudása. Ahhoz joga van, hogy tudja, milyen vizsgálatot fognak végezni, ez mivel jár és mik a rizikói.Természetesen azt is meg lehet kérdezni, hogy kevésbé "inzavíz" eljárás nem elegendő-e. Az
epehólyagban pedig sokszor találnak polipot.Ennek a műtéti javallatát a gasztroenterológus fogja kimondani, attól függően, hogy milyen panaszai, tünetei és betegségei vannak és azt milyen módon lehet kezelni.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink