• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Járulékos bal kamrai ínhúr

Orvos válaszol

Járulékos bal kamrai ínhúr
Kisfiam 7 hónapos. EKG vizsgálatának leletén a következő áll: Vl-ben P. hullám tengelyállás változik (ingerképző centrum vándorlás). Kontroll 1 év múlva. Ez mit jelent? Mekkora a gond és mire lehet számítani a jövőben az állapotát illetően? Amúgy panasza nincs, az orvos szerint sem szívbeteg, de érdekelne, hogy mi ez, amit mégis láttak az EKG-n?
Köszönettel

Csecsemő- és kisdedkorban több olyan un. minor anomalia lehet az EKG görbéken, ami tkp. a normális viszonyok variációjának számít, vagyis nem tartozik a kóros eltérések közé. Ilyen az ingercentrum vándorlása is.


Ez azt jelenti, hogy a szívünk karmesterének számító szinus csomó, vagyis az automatikus elektromos jelet képező pont a jobb pitvar felső részén nem kizárólagosan, vagyis önállóan dolgozik, hanem elsősorban idegrendszeri (szimpatikotoniás, ill. paraszimpatikotoniás hatásra, tehát izgalom, veszély, vagy épp ellenkezőleg, nyogodalom, emésztés, alvás)


befolyás következtében átadja ezt a "karmesteri" jogát a környező szöveteknek, így a jobb pitvar alsóbb részeinek. Ha a gyermek már olyan korban van, hogy felszólításoknak eleget tud tenni, akkor általában, ezen észlelést követően az EKG végtagi zsinórjaival felültetjük, esetleg 8-10 felültetést végeztetünk, majd visszafektetjük.


Ez a kis fizikai terhelés általában visszaállítja a szinus csomó egyeduralmát, vagyis a szív működésének frekvenciája emelkedni fog a gyakorlatoztatás következtében és ez helyreállítja a "tankönyvi", eredeti, szabályos ingerképzést. Mi várható késöbb: az, hogy hónapok, vagy évek múlva ez a jelenség megszűnik és a sinus csomó kizárólagos vezénylési funkciója stabilizálódik. Éppen az bizonyítja, hogy lelekiismeretes orvossal volt dolga, hogy visszahívta a kicsit késöbb ellenőrző vizsgálatra. A fentiekből ugyanis kitűnik, hogy tkp. a gyermeke nem mutat kóros, vagyis szívbetegség fennállására utaló jeleket. Ezek az EKG görbéken észlelhető élettani "variációk" szinte soha nem szoktak "rosszabbodni", vagyis kóros folyamatok előjelének nem tekinthetőek.
Dr. Kiss András gyermekkardiológus

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink