• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt Doktorúr/nő! Azért írok Önnek, mert már eléggé kétségbe vagyok esve a fogyást illetően. Négy évvel ezelőtt nyáron felszedtem hat kilót és súlyos székrekedésem lett, amit azóta sem értek, mert nem ettem mást, mint máskor, ...

... ekkor azt gondoltam, hogy odafigyeléssel szépen le fog menni, erre felkúszott még nyolc kiló rövid idő alatt. Az elmúlt években mindent kipróbáltam, gyors fogyást ígérő diétákat, méreg drága kezeléseket, amik ideig-óráig jók voltak, de egy idő után megállt mindig a fogyás. Rájöttem, hogy a túl alacsony kalóriabevitel nem jó, ezért úgy egy éve figyelek, hogy ne egyek kevesebbet, mint a napi minimum igényem, amivel tartottam a súlyomat. Idén márciusban elmentem egy felmérésre, ami a vércsoportom és egy gép által mért anyagcseretípusom szerint összeállított egy étellistát, amit ehetek és amit kerülnöm kell. Nagyon szimpatikusnak tűnt a módszer, de a két hónap alatt összesen egy kiló ment le, és az sem fokozatosan, hanem 2 nap alatt, de azóta nincs változás. Már többször leveleztem velük, hogy esetleg mit csinálok rosszul, elküldtem az étrendemet, de annyit kaptam válaszként, hogy várjak, mert olyan típusba tartozok, amelyik lassan fogy. Már évek óta hetente háromszor eddzek, 20 perc súlyzós edzés, 1 óra futás, olyan 7-8 kilométert teszek meg, és egyszerűen nem történik semmi. Mindig rendszeresen eszem, a reggelit se hagyom ki, mindig éhes vagyok reggel. Voltam többször is vérvételen, a pajzsmirigy értékeim jók, viszont egy ideje már észrevettem, hogy sokat kell pisilnem, ez jelent valamit? Már nem tudom, hogy mit csináljak, tudna tanácsot adni?


VÁLASZ


Az említett gépi felmérést és étrendjavaslatot nem kommentálom. A fogyás alapja kétségtelenül a diéta és testmozgás. Nem tudom mit jelent a túl alacsony kalória, de az bizonyos, hogy a hatásos fogyókúrák 800-1200 kalória között szoktak eredményhez vezetni. Nem derül ki számomra, lehet, hogy az Ön számára sem, hogy mekkora valójában a kalóriabevitel. Ezt csak nagyon pontos feljegyzés és értékelés, számítás alapján lehet megítélni. A vizelettel kapcsolatban célszerű lenne több napon keresztül pontosan mérni, mert a „sokat" nem kellően pontos:sokszor, vagy sokszor és nagy mennyiséget, vagy nem gyakrabban, mint korábban, de nagyobb mennyiséget? A nagyobb vizeletmennyiséget okozhatja a vizeletben jelentkező cukor, a cukorbetegség egyik tünete lehet (sokat iszik, sokat vizel, de általában fogyni szoktak emellett) és a vesebetegség sokszor nem jár különösebb panasszal, de a romló vesefunkciót nagyobb vizelet-elválasztással kompenzálja a szervezet. A testsúly csökkenése elmaradhat, ha valamilyen okból ( hormonális betegség vagy eltérés, gyógyszerhatás, vesebetegség) a szervezet vizet tart vissza. A fenti tényezőket csak a megfelelő vizsgálatokkal lehet igazolni vagy kizárni. A vérvétel számomra nem sokat mond, mert nem tudhatom, milyen irányban történtek a vizsgálatok (kivéve a pajzsmirigyhormont).

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink