• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tiszteletem Doktor Hölgyek/Urak!
Koppány2008 szeretne kérdezni Önöktől.
Ha egy felhevült szaunázó a jéghideg vízbe ugrik...

... Önök azt mondják, az egészséges, erősíti az immunrendszert. Ha egy gumimatracon napozó felhevült testtel a Balatonba fordul, megállhat a szíve, meghalhat.
Mi a fiziológiai különbség a két eset között? Csak az, hogy az egyikre számítunk, a másik váratlan? Több társaságban vitatkoztunk már erről, de nem jutottunk megoldásra. Szíveskedjenek segíteni abban, hogy magyarázatot kapjunk az óriási különbségre. Előre is köszönöm!


VÁLASZ


Először is szeretném azt a tévhitet eloszlatni, ami szerint a szaunázással kapcsolatban nem fordul elő halálozás. Finnországban hagyományosan szaunázók közül sokan nem bukkannak fel a jég alól, számot nem tudok közölni. Nem állítom,hogy ezek az egyének teljesen egészségesek lehettek. Vannak olyan szív ritmuszavarok, amelyek rejtve vannak vagy fel nem ismert koszorú-ér szűkületben szenvednek. De az közismert, hogy a meleg időben sokan halnak meg szívbetegség következtében, ők az idősebb korosztályhoz tartoznak. A szauna során a bőr erei kitágulnak, a bőrön átáramló vérmennyiség jelentősen növekszik, nő a vérnyomás és jelentősen szaporodik a szívfrekvencia is, nő a keringő vértérfogat (1 perc alatt a szív által továbbított vérmennyiség), jelentős a folyadékvesztés, a vér viszkozitása nő. Mindezek együttesen jelentős terhet rónak a szívre, ezért edzetlen és/vagy idősebb egyének esetében nem meglepő a hirtelen hőmérsékletváltozással kapcsolatban bekövetkező szívmegállás, főként, ha az váratlanul történik. (Váratlan megijesztés is sokkoló hatással jár:heves szívdobogás, extraszisztolé). Jelentősége lehet annak is, hogy a hideg hatására összehúzódó bőr erei miatt a perifériás ellenállás hirtelen megnövekszik. Tudva levő az is, hogy a gumimatracosok általában nem tartoznak az edzett emberek csoportjába. Arról nemigen tudok, hogy hasonló módon halt volna meg valaki 18-20 éves korában. A rendszeresen szaunázók, edzettek, másként reagálnak. Biztos, van jelentősége annak is, hogy a gumimatracos alkalmasint álmában fordul bele a vízbe, míg a szaunás nem. Nem ismerem az említett módon elhunytak boncolási leleteit, volt-e a légutakban víz, volt-e valamilyen kimutatható szívbetegségük stb.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink