• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Weborvos!
Édesapámat megcsípte egy kullancs tavaly nyáron. Akkor nem tulajdonított neki nagyobb jelentőséget, nem volt hajlandó orvoshoz menni.
>
>Egy ideje nagyon csúnyán kezdett köhögni, fájt a lába (többször bedagadt, több helyen is), többször belázasodott és sokszor fáradékony is volt...

... Pár hónappal korábban elment a háziorvoshoz, aki elküldte őt mellkas CT-re, aminek a következő az eredménye:
A jugulumtól a mellékvesék basisáig készítettünk natív és postkontrasztos CT vizsgálatot.
Szabad pleuralis és pericardialis folyadék nem látszik. Jobb oldalon a hilus mellett, azzal összefüggően, a pericardiummal és a pleurával szélesen összekapaszkodó, paracardialis, 8 x 6 cm-es térfoglalás látszik, Az elváltozás hypodens, Hasonló hypodenz, hatalmas nagy, carina körüli 5 x 6 x 7 cm-es nyirokcsomó conglomeratum is látszik. Az elváltozások mérs. fokban halmoznak; A jobb hilusban kisebb nyirokcsomók is látszanak. A nyirokcsomó deformálja a pitvar, széttolja a bronchus oszlást, A szív tiregei nem tágabbak. Intrapulmonalisan diffuse számtalan 5 - 25 mm-es szabálytalan kontúrú, metastasisra jellemző kerek árnyék is látszik. A májban a ligamentum falciforme mentén l3 mm-es hypodens képlet látszik a monofazis során. Az epehólyag köves. A lóp rendben van, a pancTeas, a mellékvesék szabályos. A csontablakkal készült képeken destructio nem igazolható.
Vélemény: Nagy paracardialis j obb oldali intrapulmonalis térfoglalás. Hatalmas hátsó alsó mediastinalis lymphadenomegalia. Multiplex rnet. pulm.
A bőrgyógyászati szakrendelésen is megjelent, ahol Lyme-kórt állapítottak meg, a következő szakszöveggel:
Státusz Éiffit-ia TqM/ELIsA negatív
Díaqnózis -DffióZTSoK megnevezése Lyme-kór Be=rratkozások kód Megnevezes 11301 Kontrol]vizsqáLat, konzílj-um 2014.05 . 13
Borrelia IgGlEL]SA megerösítendö Borrelia lgGlrecomline pozitív Teintettel arra, hogy Borrelia IgG vizsgálata mergerösítö _vizsgáIat,tal ;;;t;i;;r. üir..v"iÉ, valamint bórtuneté is van, halványrózsaszin, szabátytaran riquiári. rort formálában, Amoxícillinböl 20 napon át 3x1 tabl, szedését javaslom. váiveter Éorrelía irányába féIév múIva esedékes !
Továbbá, a vérsavó mikrobiológiai lelete a továbbiakat írja:
Borrelia IgM / ELISA (Siemens) 0,8 negatlv Borrelia IgG l ELISA (Siemens) l43,0 U/ml megerósítendő Borrelia IgG / recomline (Mikrogen) l5 pozitív Borrelia specifikus lgG antitest pozitivitás megfeleló klinikai ttinetek mellett Lyme , bgrrelissisra uta].
Az lenne a kérdésem, hogy hová kellene fordulnia, a gyógyszeres terápia után? A köhögése továbbra is fennáll. Mennyire kell aggódnunk? Mik a következő lépések?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönjük!


VÁLASZ


Csodálom, hogy nem tájékoztatták sem Önt sem édesapját arról, hogy - a közöltek alapján - azt kell feltételezni, hogy a kullancs csípésnek, az esetleges Lyme kórnak és a mellkasi CT-n talált elváltozásnak, édesapja panaszainak egymáshoz semmi köze nincs. A további vizsgálatok és kezelések a mellkasi CT-n leírt elváltozások miatt szükséges, véleményem szerint a Lym kórt el lehet felejteni. A további vizsgálatokat a tüdőgyógyász vagy a mellkas sebész vagy az onkológus hivatott elvégezni, elvégeztetni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink