• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt Weborvos!
Az én tüneteim 3 hónapja kezdődtek, mikor a legjobb barátnőmről kiderült, hogy leukémiás (sajnos, azóta elment)...

... aztán államvizsgáztam (persze, rettenetesen izgultam). A vizsga előtti napon, már kellemetlen gombócérzés volt a torkomban, el is mentem fül-orr gégészetre, ahol megállapították, hogy reflux. Kaptam rá gyógyszert is. Ez az egész még mindig tart, nem múlik el: pedig azóta voltam még 3 fül-orr gégésznél, mert nem hittem el, hogy nincsen komoly bajom, kicsit be is beszéltem magamnak. Voltam vérvételen, pjzsmirigyhormont is néztek. Minden eredmény tökéletes (elég jódozott sóval főznöm). Mára már odáig fajult a dolog, hogy a gombócot akkor is érzem, ha (látszólag) nem stresszelem magam (gégész szerint is elmúlt a tüneti képe), szorít a nyakam, a tarkómnál napi 1X, 2X beszúr, ha levegőt veszek (ülőmunka?), kevés a könnyem, pánikrohamaim vannak (legtöbbször akkor, mikor este lefekszem). Olyan hirtelen tör rám, remeg kezem-lábam, halálfélelem tör rám (állandóan kiegészül a
betegségektől való rettegéssel, sokszor beképzelek magamnak valamit és teljesen felhergelem magam). Egyébként a térdemen van egy piros folt ez is kb 3 hónapja,, se bőrgyógyász, se ortopéd nem tudja, mitől. A biztonság kedvéért megyek lyme tesztre.
Az barátnőm elvesztését látszólag feldolgoztam, nem gondolok rá sokat. És mégis itt van ez a torokszorító érzés, hullámokban tör rám mintha szoros sál lenne a nyakamon. Mi segíthet abban, hogy elhiggyem: nincsen semmi bajom (most ez csak ideig-óráig működik). Menjek el nyaki uh-ra? Megtörténhet az, hogy a gégész nem vett észre valamit?
Lehet, hogy ezt a stressz okozza, de annyira valós érzéseket produkál, hogy sokszor azért nem merek elaludni, nehogy megfulladjak. És ha látszólag nem érzem már magam stresszesnek (feldolgoztam azt, ami történt), akkor miért nem múlnak el a tünetek? A tudatalatti működik ilyenkor?
Előre is köszönöm a segítséget!


VÁLASZ


A soraiból egyértelműen arra lehet következtetni, hogy nem a tudat alattija működik. Az én véleményem az, hogy minden tünetet és panaszt meg lehet magyarázni barátnőjének elvesztésével, mert hiába írja, még mindig nem tudta feldolgozni a tragédiát. Azt gondolom, hogy 3 hónap nem elég a feldolgozáshoz szoros érzelmi kapcsolat esetén. Hanem sokkal több időre van szükség, az idő gyógyít, szokták mondani. Az Ön esetében azonban az az érzésem, hogy külső segítségre ( pszichiáter ) lenne szüksége.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink