• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

mintha megakadt volna a falat

Orvos válaszol

Tisztelt Weborvos,
40 éves, 4 gyermekes Anyuka vagyok, másfél éve kezdődött a problémám, olyan volt mintha félrenyeltem volna valamit, olyan érzés volt a nyakamnál jobb oldalt mintha megakadt volna a falat...

... Elmentem a fül-orr-gégészetre, ott gégegyulladást állapított meg a szakorvos, majd a problémám után gégetükörrel megvizsgált, de nem látott semmit, ezért elküldött ultrahangra. Az ultrahangon nem mutattak ki semmit, a kórosan megnagyobbodott nyaki nyirokcsomón kívül, a pm.lebenyek mérsékelten tömegesebbek. 2011 áprilisban gasztroenterológián voltam, ahol gyomortükrözésem volt illetve UREA kilégzési tesztet végeztek el. Diagnózis: Oesophagus kp. tág, alsó részeinek ny.h.borítása gyulladt. a fundus, corpus gyulladt. Az antrum gyulladt. Urea teszt: pozítiv. Vélemény: Reflux oesophagitis. Oesop alsó phincter gyengeség. Bulbitis chr. Kombinált gyógyszereket kaptam: Pantacid Flux, Fromilid, Amoxycillin. 6 hét múlva a UREA kilégzési teszt negatív lett, a nyeléséi problémámra úgy reagáltak, ne magoljak, és ne egyek apró dolgokat. 2011 decemberében a problémám miatt újra ultrahangra küldtek, ennek az eredménye: kórósan megnagyobbodott nyirokcsomó, a pm. lebenyek min. tömegesebbek, jobb oldalon egy apró göb látható. Továbbítottak az endokrinológia szakrendelésre, ahol nem toxikus pajzsmirigy göböt állapítottak meg. Jól tapíntható, mérsékelten tömöttebb, kissé nyomásérzékeny pajzsmirigy. THS: 1,802, ATG: 20,0, ATPO: 48,3 U/ml. Homogén izotópdúsítás, jobb lebenyben intenzívebb. (2011 áprilisában a THS : 1,531uIU/ml volt az érték. ) Diagnózis: szeptemberben kontroll a göb miatt, nyelési panaszaim a pm. státusza nem magyarázza. Ezután az ideggyógyászatra küldtek esetleges nyaki-gerincsérv diagnózis miatt, fizikális vizsgálat után eredmény negatív, viszont feszültségemre írtak ki Medazepam tablettát, és nyelőcső vizsgálatot javasolt. A torkom reggelre telítettebb, és az időmúlásával a jobb oldalról középre helyeződött át a gombócérzés nyeléskor. A nyelőcső vizsgálatom eredménye is negatív lett, viszont a problémáim nem szűnnek! Várom segítségét, h. Ön szerint mi(k) állhat a panaszaim hátterében? Köszönettel!


VÁLASZ


Véleményem szerint a gyomorsav termelését csökkentő gyógyszert folyamatosan kell szednie. A gombócérzést szerintem részben a reflux okozza / annak ún. atípusos tünete/ részben stressz. Tehát a Medazepamot is szedje.. A torokban, garatban, nyakon nincs olyan szervi elváltozás, ami ilyen panaszt fenntartana.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink