Tisztelt kérdező!
Műtét után a következő felépítést javaslom 1. napon: folyékony étrendet kap a beteg (tea, zöldséglé), 2-3. nap: szénhidrátok beépítése: enyhén pirított fehér kenyér, ropi, Abonett, kétszersült, főtt burgonya, vizes burgonyapüré, főtt rizslezsírozott csont- vagy húsleves, szűrt gyümölcslevek alacsony zsírtartalmú savanyított tejtermékek. Ha a bélmotilitás helyreállt: zsír, -rost, -fűszerszegény étrend pépesen. 5-6. naptól zsírszegény, durvarost és fűszerszegény étrend adható.
Előfordulhat, hogy zsírbevitel esetén hasmenéses, hígabb széklete van a betegnek. Ilyenkor napi 30-40g zsiradéknál többet ne fogyasszon. Kerülni kell a vízben nem oldódó élelmi rostokat, mert ezek fokozzák a bélmozgást és elősegítik a hasmenés kialakulását. (Magas korpatartalmú barna kenyerek, müzli, szilva, paradicsom, tej- egyéni tolerancia). 6. hét után zsírszegény, rostban gazdag, napi 4-5 étkezést tartalmazó étrend, azonban azok az élelmi anyagokat, amik a műtét előtt panaszt okoztak, most is panaszt okozhatnak.
Üdvözlettel:Polyák Éva