• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Édesanyámnál (55 éves) 2009 decemberében diagnosztizálták a GIST nevű betegséget. A tumor nagy részét és a bél egy szakaszát (sajnos pontos adatok jelenleg nem állnak rendelkezésemre) műtéti úton eltávolították, a kiújulás ellen (?) valamint az áttétek miatt eleinte a GLIVEC, majd miután ez nem hozta a várt eredményt a SUTENT nevű készítményt alkalmazták, ezt szedi most is. Az áttétek növekedése (májon) a CT-vizsgálatok eredményei szerint csökken, és úgy gondolom, édesanyám kezelése az onkológusa által rendben zajlik, rendszeresen jár kontrollra, vizsgálatokra. Az egyetlen kérdés, amire eddig nem találták a választ, az a gyógyszer szedési szüneteiben fellépő, egyre gyakoribb hipoglikémia. A gyógyszer szedése közben édesanyámnál mellékhatás nem tapasztalható (olyankor erős, normál életet él, és dolgozik) azonban a szünetekben a 2. 3. naptól kezdődően rendszeresen ismétlődő eszméletvesztés következik be, általában a hajnali órákban, vagy reggel. Édesanyám meglepően jó étvágya e
llenére is az orvosok eddig a még gyakoribb táplálkozást javasolták (éjszakánként IS 1-2 óránként órára ébred, és éjjelente 4-5 féle ételt szükséges ennie), mindezek ellenére a szünet 5-6. napjára szinte minden alkalommal súlyosbodik a helyzet, és a "szünet" fennmaradó napjait kórházban tölti (ahol szintén, a Glucosum infúzió ellenére is gyakran kómába esik). Mostanra ezek az esetek rohamszerűvé (rángatózással, eszméletvesztéssel jár, nyelve szétharapva) váltak, és nagyon legyengítik a szervezetét.
A fent leírtak miatt kérném a segítségét, és szeretném megkérdezni, van-e tudomás hasonló esetről (az onkológus is meglepődött, hogy pont a gyógyszer szedésekor van jobban, és a szünetekben gyengül), illetve javasol-e bármi más megoldást, mint az óránkénti-kétóránkénti evést. (Laikusként azt gondolom, alvásra és pihenésre éppúgy szüksége van a beteg szervezetnek, mint a szénhidrátokra, sajnos kezd szegény teljesen kimerülni).
Kérem, amennyiben bármilyen ötlete, gondolata, javaslata van, ossza meg velünk, sagítségét és fárodozását előre is nagyon köszönöm.
(Jelige: MOM0817)

A két említett gyógyszer mellékhatásai között nem ismert a hipoglikémia. A hajnali eszméletvesztés és az étkezéssel javuló állapot a hasnyálmirigy inzulintermelő daganatának lehetőségét veti fel, tehát két betegségről lehet szó. Azt a reggeli vércukor értékekkel illetve az inzulin szint meghatározásával lehet bizonyítani. Az elváltozás sokszor néhány milliméternyi, a képalkotó vizsgálatok ebben az esetben nem kecsegtetenek eredménnyel.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink