• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Üdvözlöm!
58 éves, négyszer műtött /hideg göb miatt/ pajzsmirigy beteg vagyok, akinek ötödszörre is műtétre kéne mennie, mert pajzsmirigy leleteim alapján jelenleg pm. rákom van. Ezért haladéktalanul keressem fel Bp.i Orsz. Onk.-i intézet fej.nyak sebészetét. Eredményeim, ami szerint a dr-om műtétet kér: TSH 2,00 0,35-4,0 intervallumban ft4 1.13 0,89-1.76 intervallumban, Nyaki UH: Négyszeres pm. resectióután jobb oldalon pm. struktúra nem látható. Bal oldalon a 6-10 és 25 mm-s göbből álló pm. lebeny annyiban változott, a fél évvel ezelőtti felvételtől, hogy mindegyk göb 2-3 mm-t nőtt. bennük egy-egy egészen apró cystozus terület is gyanítható, de meszesedések nincsenek. Uh-val malignitásra gyanus szerkezeti eltérés nem vizuálható. A nyakon lgl. megnagyobbodás vagy más kóros nem figyelhető meg. Vélemény: Struma nodosa l.s. alig gyanítható progressió.
Citológia: vékonytű asp. leleten ez található: Karc szám /erre
rákérdeztem orvosomnál mit jelent, azt mondta : semmit, először meg is cáfolta ilyen nencs a leletemen, csak amikor megmutattam, hogy nem képzelődöM, legyintett, ó, ez semmit nem jelent./ A citológiai vélemény: Sejtdús strumagöbből származó cytológiai kép. Műtét mérlegelendő. Megjegyzem, a citológiai mintavevő orvossal nem közölte az orvosom, már
négy műtéten túl vagyok, volt egy agyi infarktusom, 67%-os rokkant idős nő vagyok, rengeteg gyógyszert szedek, súlyos depressziós vagyok, /arra is gyógyszer/ súlyos magasvérnyomás-betegségem van, arra is 3-féle gyógyszeR.... és perszE, naponta szedem az L-thyroxint, ami miatt a doktorom szerint tilos pm. scintigráfiai vizsgálatot végezni, pedig ez talán pontosította volna a rák-gyanút, tehát műtétet javasol mindenképp. Nagyon tartok az ötödik műtéttől,ilyen általános állapotban, és ennyi idősen.
Kérdésem: mit jelent a Karc 1? Valóban nem lehet scintigráfiás vizsgálatot végezni annál, aki napi fél L-thyroxint szed, valóban mindenképp onkológiai fej-nyak sebészeti pm. műtétet kell e vállalnom Ön szerint azonnal, vagy esetleg nem lehetséges-e izotópos kiirtás, /orvosom szerint ilyet nem csinálnak/ Jövő hét kedden, 17-én kell jelentkeznem a Budapesten az Orsz. Onk. intézetben a fej-nyak sebészetetn az összes leletemmel. Kétségbe vagyok esve......
Válaszolnának a feltett kérdéseimre? Orvosom azt mondta, ha nem vállalom az ötödök műtétet, vagy esetleg kérnék még néhány hónapot,és utána had döntsek, azt a választ adta, akkor többet nincs is értelme felkeresnem kontrollra Őt...Pedig csak egy pár hónap utáni mégegy UH, citológiai és labor kontrollt kértem volna, vagyis egy kis felkészülési időt lelkileg, és mégegy bizonyosságot, hogy valóban elengedhetetlen az újabb ,- ötödik műtétem.
Elnézést a hosszú levélért kétségeim vannak és persze kétségbe vagyok esve Válaszukat köszönöm. Jelige: ÖTÖDIK

Azt gondolom, hogy a leghelyesebb, ha elmegy a jelzett helyre, ahol mindenre kiterjhedően megvizsgálják, megteszik a szükséges javaslatot, felvilágosítást. Nyugodtan rájuk bízhatja magát, nagy tapasztalattal rendelkeznek. Hogy a Karc 1 mit jelent, nem tudom. A leírás szerint nem bizonyos, hogy rákról van szó.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink