• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy 25 éves egészséges nő vagyok, viszont mindig is súlyproblémákkal küzdöttem. Diétával és mozgással sem tudtam lefogyni és csak jönnek és jönnek a kilók. Mostanában fáradékony is vagyok ...

... és lehangolt. A háziorvosom is felfigyelt rá, hogy lehet gondok vannak a pajzsmiriggyel, mert vastagnak látta a nyakamat, így csináltunk egy ultrahang vizsgálatot. A következő eredmény született: Jobb lebeny: 16 x 15 x 34 mm., 4.3 cm3 echoszerkezet homogén Bal lebeny: 16 x 15 x 34 mm, 4.2 cm3 echoszerkezet homogén Ezek után csináltunk egy labor vizsgálatot is, aminek a következő lett az eredmény: Se TSH supersensitiv megh. 7,967 (0,550 - 4,780) Se szabad T3 megh. : 5,80 (3,50 - 6,50) Se szabad thyroxin megh. : 16,44 (11,50 - 22,70) Se össz-koleszterin megh. : 4,70 (2,80 - 5,20) Se triglicerid megh. : 1,76 (0,55 -1,60) Se HDL-koleszterin megh.: 1,69 (1,09 -2,29) Vérsejtsüllyedés: 19 mm/h (6 -11) Visszamentem a háziorvosomhoz és azt mondta nem kell vele foglalkozni, mert ezt sok minden befolyásolhatja. De nem vagyok nyugodt, mivel a közeljövőben szeretnék majd kisbabát és nyugtalanít a magas TSH szám, mivel sok helyen azt olvastam, hogy 2,0 körüli kell hogy legyen. Kérem adjon tanácsot. Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Egy aggódó leendő anyuka.


VÁLASZ


Az Ön által közölt TSH adat mögött a zárójelben levő érték a referenciatartomány, vagyis ezek között az értékek között van a normális tartomány. Az Ön esetében az agyalapi mirigy által termelt pajzsmirigy stimuláló hormon kissé emelkedettnek tűnik, de akár normálisnak is lehet tartani, a pajzsmirigy megfelelő mennyiségű hormonnal látja el szervezetét, a T3 és szabad tiroxin normális tartományban van. Kezelőorvosának igaza van, csak az ellenőrzése szükséges, ugyanis a TSH érték életkortól, körülményektől, táplálkozástól, gyógyszerektől (pl. fogamzásgátlók) és még több tényezőtől függ. Az ultrahangos vizsgálat normális leletet adott. A súlygyarapodás nem hinném hogy a TSH értékkel magyarázható lenne, talán mégsem volt megfelelő a diéta.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink