• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt Szakértő,
gasztroenterológus szakértőt nem találtam, így Önhöz fordulok.
nagyfokú refluxom van. Nálam a gyomorsav nem csak fekvő helyzetben jön vissza a nyelőcsövembe (garatomra, stb), hanem ülő, v. akár álló helyzetben is. Érzem, naponta sokszor. Étkezések után mindig, de étkezések nélkül, vagyis két étkezés közben is...

... Mióta megtudtam, h ez milyen veszélyes, idegesít, és el vagyok keseredve.
2 hete voltam gyomortükrözésen, mert előtte akkora hátamba sugárzó gyomorfájdalmam volt, h azt hittem meghalok. A gyomortükrözésen gyomorgyulladást, nagy mennyiségű éhgyomri secretumot találtak, ill. följebb: a cardia nyitott, kb. 3 cm-es csúszó rekeszsérvem van,és jelentős savas reflux.
Diagnózisok: Egyéb, és hasi fájdalom, Gasztroözofageális reflux, özofagitisszel, Rekeszsérv, kizáródás, v. üszkösödés nélkül, Gasztritisz.
A torkom, fülem több, mint 1 éve fáj. Akkor torokgyulladással kezeltek, de a fájdalom és hurutosság nem szűnt meg. A torkom nincs begyulladva, viszont a garatom és a garatmandulám igen. Gégészek szerint a gyomorbetegségemtől van. Tehát marja a gyomorsav a nyelőcsövem, garatom, stb. Hurutos vagyok és az állandó torokfájás (nem olyan erős, de akkor is) kellemetlen. Köhécselek, krákogok, mint egy "bagós". Reggel, ill. evég után van, h 20 percig is köpködöm ki a hurutot, mert kellemetlen. Az orvos azt mondta, h a gyomorgyulladás el fog múlni. Nolpasaval, ill. Alkalikus porral kezel (mert a Venter székrekedést okozott). Én nem tudtam, h a záróizmaim nyitva vannak, hogy rekeszsérvem van, a torokfájás, hurutosság kellemetlen, és el vagyok keseredve, mert nem tudom elképzelni, h ilyen betegségekkel hogyan tudok élni. 43 éves nő vagyok. Hogyan lehetne meggyógyulni? Ill. mi lesz velem. Hiszen hogya állandóan föl jön a gyomorsav, ez kimarhatja a nyelőcsövem, elváltozásokat okozhat, vagy egyálta
lán mi lesz velem? Mi várható? Mit kell tenni? Hogyan lehet meggógyulni, javítani ezen a helyzeten? Sajnos, a szakorvosnak mindig kevés az ideje, keveset lehet vele beszélni, rám meg rám lett "borítva" ez a helyzet.
Azt mondta kérdésemre a gasztroenterológus, h nem kell mindig gyógyszert szednem, csak őszel és tavasszal, egyébként többször keveset enni. Ezzel kell együtt élni. Nyelőcsőrák meg az alkoholistáknál szokott kialaulni. Mivel mindig föl jön a savam, nem is tudom elképzelni, (és mivel több, mint 1 éve fáj a torkom, tehát azóta föl jön a gyomorsavam, csak korábban még nem éreztem, hallottam a torkomban, mint most), nehéz elépzelnem, h ez az állapot el fog múlni. A Venter el lett hagyva, mert székrekedést okozott, viszont így sincs napokig székletem. Akkor maga a betegség borította föl a bélrendszerem? (Tavalyi gyomorröntgenen a colon gázosságát észlelték.) Önnek mi a véleménye, tanácsa a betegségeimmel kapcsolatban?
Én nem szoktam ennyire beteg lenni, a mostani helyzetem, állapotom ezért nem könnyű elfogadnom, viselnem, reménykednem.
Válaszát várva
Köszönettel


VÁLASZ


Panaszainak jelentős részét, beleértve a köhögést, garatgyulladást, mellkasi fájdalmakat és a többit a rekeszsérv és a reflux magyarázza. A komoly panaszt okozó, konzervatív kezeléssel nem befolyásolható reflux önmagában is indoka lehet a műtétnek. Másrészt a rekeszsérv maga is képezhet műtéti indikációt, hiszen ez az oka a refluxnak. A gyomortükrözés során meg szokták írni a gyulladás súlyossági fokozatát, ezt nem írta meg, bizonyos súlyosság mellett a műtéti megoldás szükséges. Nem írta meg azt sem, hogy helikobakter vizsgálatot végeztek-e mert ez is hozzá tartozik a kivizsgáláshoz, valamint a szövettani minta vétele, ami ugyancsak befolyásolja a műtéti javallatot. A hastükrözéssel végzett rekeszsérv műtétek egyúttal a refluxot is megszüntetik, kockázata kicsi, gyors a felépülés. Az az érzésem, nem fogja tudni elkerülni a műtétet. De, a közölt adatok nem tükrözik a teljes kivizsgálás képét, sok nyitott kérdés maradt fenn.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink