• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rosszulétes hasmenés!

Üdvözlöm Önöket! Egy olyan érdekes és a háziorvosom szerint egyedi esetet szeretnék leirni, amire még nem kaptam sehol választ, hogy mi is okozhatja!?
Elöfordul, nem tul gyakran, körülbelül fél évente egyszer, hogy pár nap székrekedés után egy eröteljes hasmenés lép fel! ....

... Ezzel idáig nincs is probléma, viszont ez nálam egy erös rosszulléttel jár! A következöt tapasztalom: a nap elsö székelése (hasmenés szerü) egy szokványos ürülés(nagy adag hig és kemény széklet vegyesen, ami könnyen távozik! Ezután egy-két oráig teljesen jól vagyok, nincs hasi fájdalom, semmilyen panasz! Aztán hirtelen, perceken belül ujabb inger jön, ami már görccsel jár, majd mikor leülök, elkezdek erösen izzadni, a széklet krémes, nyálkás állagó és világosbarna szinü, illetve rendkivül égető, maró hatású, amit az egész végbelemben érzek, amig ki nem ürül! Ez az adag már kevesebb sokkal, de annál égetöbb! Mindeközben nagyon erős izzadás, heves szivverés tapasztlaható, illetve elgyengülés! Körülbelül fél orát tart a rosszullét, majd az izzadás abbamarad, a szivverés is lenyugszik, egyedül a végbéltájéki égető érzés marad meg, ami csak orák mulva mulik el t
eljesen! Ezután kb 3-4 ora elteltével semmi panasz ujra, étel fogyasztása, folyadékbevétele esetén sem, illetve másnap sincs panasz!
Nagyon kérem ha hallottak már effélét vagy tudják mi lehet ez, irják meg, mert a munkám sajnos nem olyan, hogy bármikor kijutok wcre és ha tudnám, hogy mi okozza, akkor tennék ellene!
Ui: ami fontos lehet, hogy tehéntej és laktóz intoleranciát mutattak ki nálam! De emiatt kerülöm is a tehéntej termékeket, nehogy gondot okozzon!
Köszönöm elöre is a választ! Üdv


VÁLASZ


Ha valakinek tehéntej intolarenciája van, akkor mindenféle tej és származéka (mindegyik tartalmaz laktózt, azaz tejcukrot) okozhat panaszt. A székelési jellege lehet a stressz következménye is, nem ritka a leírt jelenség. A biztonság kedvéért javasolnám a vastagbél tükrözését, esetleges egyéb betegség kizárására. A vegetativ tünetek ( szívverés, izzadás) lehet másodlagos, vagyis a hasi fájdalom következménye. A hasmenéses széklet sokszor maró jellegű a fel nem szívódott emésztőenzimek következtében. Ha ez mindennapos jelenség, a neuroendokrin háttér valószínűségét ki lehet zárni. A stressz hatását igazolni lehet, ha a szabadság alatt vagy hosszabb hétvégén nem jelentkeznek a panaszai.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink