• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szorító érzés a torokban

Orvos válaszol

Udvozlom! 30 eves ferfi vagyok.
Kb. 1 honapja kezdodtek erzeseim. Eloszor Ugy ereztem mintha meg lenne duzzadva a nyakam/torkom 2 oldalan az allam alatt 1-1 nyirokcsomo. Kellemetlen diszkomfort erzes tarsult hozza a torkomban, mindha ezek a duzzanatok folyamatosan feszitenenek a torkomban...

... Idegen test erzesem is volt. Torokirritaciot is erzek, ami kohogesre kesztet. Torok tajeki feszito erzesnek jellemeznem leginkabb volt, hogy a fulem iranyaba is ereztem feszitest, volt hogy lentebb a torkomban Ez a torkomban mindket oldalon jelentkezett, de a jobb oldalon gyakrabban. Elmentem ful orr gegeszhez, O belenezett a torkomba, es megtapogatta az allam alatt. Azt mondta, hogy semmilyen nyirokcsomo duzzanatot nem eszlel, de torokvaladekot vett es elkuldott vervetelre. Idult garatmandulagyulladast allapitott meg. A torokvaladek negativ lett, semmit nem tenyesztett ki. A vervetelen sem ASP meg CRT elteres nem mutatkozott, egyedul az eusinophil volt alacsonyabb a kelletenel. Elkuldott allergia vizsglatra, az egy honap mulva lesz esedekes, de azt mondta hogy szerinte nem allergia lesz az eusiophil alacsony erteke miatt. Azt is eszrevettem hogy ez az erzes alabbhagy altalaban ha eszek, de utana ismet elojon. Altalaban sporttevekenysegre is is kedvezoen reagalt, volt hogy egyaltalan nem ereztem, es orultem is hogy eltunik. De ujra es ujra elojon. Enyhe torokfajas szeru tuneteket is erzek neha. A torok szorito erzes azonban egyre intenzivebb lett es most mar ott tartok hogy egesz nap erzodik. hiaba kertem hogy irjanak ra valamit mert nagyon kellemetlen, nem kaptam semmit. Szinte egesz nap nem akar alabbhagyni, mintha folyamatosan valaki szoritana a nyakamat, leginkabb az also reszen. Tegnap elmentunk sportolni es mar orultem is neki hogy majd megint mengszunik az erzes a sport hatasara, azonban ahogy elkezdtem futni es kicsit tobb terhelest adni a szervezetemnek, elkezdtem oklendezni es utana kohogni. Ez a torok szoritas olyan intenzitasu, hogy neha mar oklendezesig fajul. Ejszaka amikor alszok, akkor mindig alabbhagy, vagy meg is szunik, de ahogy felkelek fokozatosan megjelenik es elojon minden nap. Elmentem haziorvoshoz is, o megvizsgalt rendesen es elkuldott nagylaborra meg mellkasi rtg-re is a kohogesem miatt. Felirt egy fromilid uno 500mg antibiotikumot is, jelenleg ezt szedem, de azota ugy erzem, hogy meg sulyosbodtak a tunetek. A tobbi vizsgalat, amikre elkuldott meg folyamatban vannak.
On milyen tovabbi vizsgalatokat javasol? Mi lehet a problema? Miert nem kapok gyogyszert a problemamra, mikor egyre elviselhetetlenebb a szorito erzes? Ma mar ugy ereztem, mintha a lefele is sugarozna a torkomtol a feszito, szorito erzes. Mit csinaljak ha tovabb rosszabbodnak a tunetek? Nem szeretnek varni tobb honapot esetleges egyeb vizsgalatokra, foleg ha vmi olyan dologrol van szo, ami gyors beavatkozast igenyel. Segitseget kerem, mert itt nagyon lassan haladnak a dolgok!


VÁLASZ


Tisztelt Uram!

A toroktáji szorító érzés kisugározhat a fülek irányába is, a szegcsont mögé is. Az alacsony eo sejtszámnak nincs jelentősége. Allergiában magas az eosinophil szám. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során megtapintják a nyakat, megnézik a füleket, orrot, szájüreget garatot és gégetükörrel a nyelvgyököt, algaratot, gégét. Amennyiben ezeken a helyeken semmi kóros eltérést nem találnak, akkor nincs kimutatható szervi baj a háttérben. Erre utal az is, hogy a panaszok megjelenését követő első 2 hétben minden olyan tevékenység / étkezés, sport/, ami elvonta a figyelmét magáról, egyúttal tünetmentességet is létrehozott.Valamint erre utal a nyugodt alvás.Amennyiben a köhögése hurutos jellegű, akkor köptetőt kell szedni. Ellenkező esetben köhögés csillapítót.Semmiféle speciális vizsgálatot nem tartok szükségesnek, esetleg egy nyaki ultrahang vizsgálatot. A leírtakat olvasva egyre inkább az az ötletem, hogy valamiféle szorongás / stressz/ pánik jellegű probléma áll a háttérben. Tehát én ilyen irányban is gondolkodnék.Azaz a háziorvossal beszélje meg és - ha csak átmenetileg is - de kapjon feszültségoldót. Alkalmazhat Isla cassis torokpasztillát.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink