• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

több éve állandóan piros a torkom

Orvos válaszol

Már több éve állandóan piros a torkom, és apró pirosas kitüremkedések vannak rajta. A manduláim is szabálytalanok, mintha hosszanti irányban ketté váltak volna...

... Fájdalmaim nincsenek. A háziorvosom elküldött orr-fül gégészeti kivizsgálásra, ahol törletet vettek, de nem találtak semmit, ezért nem foglalkoztak tovább vele.
Időnkét, két-három havonta, talán még több, is belázasodom és fáj a torkom (egyébként nem fáj, csak folyamatosan piros,és évek óta nem múlik).
Nemrég a TV-ben hallottam, hogy Magyarországon nagyon gyakoriak a szájüregi betegségek, és gyakran rosszindúlatú megbetegedésekről van szó. Hallottam a HPV vírusról is, valamint arról, hogy szintén okozhat hasonló tünetet.
Szeretném kikérni a Doktor úr tanácsát, hová forduljak. Nálunk (felvidéki vagyok) sajnos nem kaptam kielégítő válasz panaszomra. Mivel jelenleg Budapesten vagyok, (a SOTE orvosi karán másodéves hallgató vagyok) szeretném megkérdezni, hova fordulhatnék panaszommal.
Előre is köszönöm válaszát!


VÁLASZ


Az idült garatgyulladásnak az a jele, hogy a garatívek erezettebbek / pirosak /. A mandulák nem szimmetrikusak, felszínük lakunáris, hasadozott, olyanok mint egy szabálytalan alakú tengeri szivacs, tele járattal, hasadékkal. Sokszor a hátsó garatfal nyiroktüszői kis dudornék láthatól, ez is normál állapot, nem kóros. Bárkivel előfordulhat az, hogy időnként elkap egy fertőzést és belázasodik. Ilyenkor a nyirokszövetek még jobban bepirosodnak és megduzzadnak.
Nem biztos, hogy egy orvostanhallgatónak TV műsorokból kellene információt szerezni.
Torokpír esetén pedig egyáltalán nem Humán Papilloma Vírusra kell gondolni,. Nagyon remélem, nem esel át a ló túlsó oldalára és nem fogsz mindenféle betegséget beképzelni magadnak. De ha így tennél, akkor is legalább a tanultakkal legyen kapcsolatban és azt is tanuld meg, hogy hol és minek olvasol utána. Ott, ahol hiteles információt találsz.
A fül-orr-gégész megvizsgált, konstatálta, hogy nincs kimutatható betegséged, megnyugtatásodra torokváladékot vett, amit a laborban megvizsgáltak. Normál torokflórát találtak.
Sehova sem kell fordulnod a "panaszoddal", hisz nincs panaszod. Az, hogy valamit pirosnak látsz, az nem panasz. A mandula kinézete sem panasz.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink