• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kedves doktor úr/doktor nő,
segítségét szeretném kérni egy egészségügyi kérdésben.
Egy 19 éves lány vagyok. Nagyon megijedtem tegnap, mert ismét jelentkezett az az erős felhasi fájdalom, amit már eddig is éreztem néha. Körölbelül 3 éve van, olyan 3-4 havonta...

...Amikor fáj pontosan be tudom határolni, hogy hol. Kicsit jobbra a köldököm feletti részen kezdődik. Annyi szokott lenni, hogy fáj és ahogy egyre éhesebb lesz úgy csökken a fájdalom, végül el is múlik. Viszont, ha eszek utána, akkor ismét el kezd fájni. Semmi más tünetem nincsen, csak ez én mondom mégegyszer: olyan kb. 4 havonta szokott előfordulni és akkor egy napig tart, nagyon ritkán picit másnap is érzem. Ha fáj, akkor viszont van h annyira, hogy a derekam is belefájdul. Soha nem voltam beteges és azon kívül, hogy kiskoromban kivették a mandulámat nem is voltam kórházban. Sportolok és rendesen étkezem, nem dohányzom. A családban nem volt hsanyálmirigy betegség, viszont magasvérnyomás és cukorbetegség igen. Tavaly elmentem a kórházba és utrahangot is csináltak meg vért is vettek meg orvossal is beszéltem, de nem találtak semmit és nem mondtak semmit. Most egy olyan 5 hónapja nem jelentkezett a fájdalom, de tegnap is igen és azt vettem észre, hogy a szemem az orr felé eső részen mind két oldalon egy picit sárga. Nagyon meg vagyok ijedve. Biztos vagyok benne, hogy van valami oka, és ahogy az interneten olvasgattam eléggé megijedtem. A másik problémám az, hogy külfölfön vagyok februárig. Mit mondd a doktornő? Van valami tippje? Menjek haza minnél elöbb kivizsgáltatni magamat?

Köszönettel és tisztelettel


VÁLASZ:


Ha valóban a szemfehérje sárgán elszínezett, akkor annak több oka is lehet. A régóta tartó fájdalmai alapján epeúti elzáródás jöhet szóba, ilyen esetben a széklet világos, agyagszerű lesz, a vizelet sötétbarna. Előfordulhatnak hasonló tünetek más betegség esetében is. Más esetekben a májbetegség ( gyulladás) jele lehet, de ez nem szokott fájdalommal járni. Közelebbit csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet kideríteni. Ha az említett tüneteket is észleli, akkor fel kell keresnie az orvost minél előbb és nem várhat vele sokat. Ha a panasza és tünete is megszűnik, akkor is érdemes orvoshoz fordulnia, nehogy komolyabb baj következzen be a későbbiekben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink