...Mérnök vagyok, így felmerült bennem a kérdés, hogy a rostok valószínűleg nem válogatnak milyen anyagot szívnak magukba, így nemcsak a toxikus anyagokat, hanem a hasznos anyagokat is magába szívhatják (gondolom). Na mármost, ha én vitamindús ételt fogyasztok és pl. tönkölybúza kenyeret eszem hozzá (annak 50%-a rost), nem áll-e fenn az lehetőség, hogy a rostok rögtön magukba szívják a körülöttük lévő vitaminokat, hasznos tápanyagokat is mire azok felszívódhatnának. Ezt szeretném elkerülni (már ha helytálló, vagy valamelyest helytálló a fenti elgondolásom). Tehát a kérdésem, hogyan célszerű megtenni a táplálékbevitelt, hogy a rostok lehetőleg a toxikus anyagokat szívják magukba, nem pedig a hasznos vitaminokat, nyomelemeket még mielőtt azok felszívódhatnának. Gondolok itt olyan megoldásra, hogy pl. a vitamin és nyomelem-*dús táplálék bevitele után várjak x órát és csak azt követően vigyek be nagymennyiségű (pl. 0,3-0,5 kb tönkölybúzakenyeret) rostos élelmet, hogy az akkor tisztítsa a belet, ha már a vitaminok nagy része felszívódott és ne azokat "tisztítsa ki" hasznosulásuk előtt.
Ha túl bonyolult kérdéskört feszegetek azzal is beértem, ha ajánlanak irodalmat e témában, nem várom el természetesen, hogy hosszú időigényes választ írjon, bizonyára sok és ennél égetőbb kérdéseket is kap.
Köszönettel
VÁLASZ:
A rostdús ételek tisztító hatását nem úgy kell elképzelni, mint egy drótkefét. Inkább a széklet rendszerességének fenntartásában van szerepe és a vízmegkötő képessége is nagy. A székelés legfőbb ingere ( de a bélmozgásé is ) az, hogy az üregében van valami. Ha csak víz, az felszívódik és nem lesz székletinger. A felszívódás a bélből nem egészen úgy működik, ahogy logikusan el lehet képzelni. Egészséges bélből az szívódik fel - egészséges vagy inkább normális táplálkozás mellett - amire a szervezetnek szüksége van. Tehát nem kell attól tartani, hogy a rostok felszívják a B12 vitamint és hiány alakul ki, ugyanis a rostoknak nincs olyan kapacitása, ami ezt el tudná végezni. Egyébként elvileg, ha az Ön által leírtak alapján történne a felszívódás, akkor csak a tisztán előállított vitaminok, nyomelemek, molekulára vagy atomokra lebontott anyagot lehetne fogyasztani eredményesen, mert mindazok valahol bezárva vannak, emésztéskor hozzáférhetővé válnak és a rostok nem kötik meg. A táplálék naponta 30% fehérjét, 10 % zsírt és 60% szénhidrátot tartalmazzon, általánosságban. Ezek összetétele pedig legyen vegyes. A könyvre vonatkozóan - nem akarok humorizálni - a Belgyógyászat tankönyve, de meglehetősen részletes információkat szerezhet be az interneten is.