• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Anikó68

Orvos válaszol

Jelige: Anikó68
Üdvözlöm!

Amivel kapcsolatban írok , az a soványságommal kapcsolatos. 42 éves vagyok 162 cm és 46 kg. Ha minden rendben van, akkor is 51-53 kg között szoktam lenni. Kb 1 éve hogy sorozatban értek a csapások. Munkanélküliség,haláleset. (közben beteg nem voltam). Ekkor fogytam le ennyit. Nem eszek kevesebbet, sőt szeretem a nassolni valókat, tésztákat, szóval olyanokat, amitől mások már a látványától híznak. Terhességeim után is pillanatok alatt visszanyertem eredeti súlyomat, pedig semmit nem tettem ellene. Volt már máskor is ha fogytam, nagyon hosszú idő múlva szedtem vissza. Tény hogy a ruháim lógnak rajtam, a környezetem (főleg aki rég látott) meg van tőlem ijedve, hogy milyen sovány vagyok. Nem érzek semmi szervi tünetet, rákszűrésre is rendszeresen járok. A velem egy magasságú 15 éves lányom már súlyban túl is haladt.
Kérdésem .Mit tehetnék? Van valami étrend ami hízókúrának felel meg?
Vagy étrendkiegészítő esetleg valami vitamin? Mit javasol?
Üdvözlettel:

Tisztelt Kérdező!
Javaslom, hogy lakóhelyén, vagy a közeli kórházban keressen fel egy dietetikust, aki kiértékeli a táplálkozását. Ha valóban hízni szeretne, egyéni tanácsadás és étrendi javaslatok szükségesek. Én most csak általánosságokat tudok Önnek javasolni.
Általános elvként azt szoktuk javasolni, hogy napi 500 kcal-val emeljék az étrendjük energiatartalmát a hízni vágyók. Ezt azonban úgy kell megtenni, hogy ne a szervezet számára haszontalan dolgok (pl. chipsz, cukros üdítő, csoki, cukorka, fagyi, sütemények) túlzott fogyasztásával érjük el az eredményt, mert az egészség és az egészség megtartása is elég fontos szempont, ráadásul az édességek étvágytalanságot is okoznak.
Magas energiatartalmúak az olajos magvak, pl szezámmaggal megszórt kenyér, kifli, hús stb.
Energiát lehet „csempészni" banánturmixba is azzal, hogy nem csak tejjel, hanem tej/tejszín keverékével öntjük fel a banánt, és így készítjük el. Étvágytalanság esetén javaslom a Nutridrinket is tudom ajánlani (édes ízű, gyógyszertárakban kapható tápszer) étvágytalanság esetén is segíthet a plusz energia bevitel egy részének fedezésében.
Nem szükséges nagyobb adagokat fogyasztani, csak dúsítani kell az ételeket. Dúsításra alkalmas zsíros tej, tejszín, zsíros tejpor, zsíros sajtok, tojáspor. Például hogyan lehet dúsítani egy szelet sült karajt burgonyával? , A burgonya tejszínes burgonyapüré legyen, a sült karajra lehet tenni bacont, és a tetejére sajtot. Híg levesek helyett javaslom a krémleveseket, melyeket szintén tejszínnel lehet energiadúsabbá tenni.
Üdvözlettel: Polyák Éva

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink