• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Weborvos!

Frissen megállapított autoimmun megbetegedésre trexan 10 mg-os tablettát írt fel az orvos. 5400.-Ft-ért ma ki is váltottam, 100 db-os. Heti 1 alkalommal kell szedni, ..

...ami azt jelenti, hogy a gyógyszer közel 2 évig lenne szedhető (remélem addig nem kell). Most látom azonban, hogy a lejárati dátuma 2012. október. Ha a gyógyszer mennyisége hosszabb időre elegendő, mint a lejárat, akkor kiadható? Én ugyan ki tudom fizetni az újabb adagot is, ha szükséges, de nem mindenki, illetve ha elvileg ilyen hosszú ideig elegendő a gyógyszer, felírják újra? Mit lehet tenni?

Köszönettel: Bolha


VÁLASZ


A felvetése teljesen jogos. Sajnos kisebb kiszerelésben nincs forgalomban. Ez azért van, mert olyan betegségek kezelésére alkalmas, mint a psoriásis, reumatoid artritis vagy bizonyos rosszindulatú betegségek. Ezekben az esetekben nem mindig sikerül a gyógyszer elhagyása, azaz tartósan kell szedni. Igaz, hogy hetente csak egy alkalommal és a heti adag sem haladhatja meg a 25 milligrammot. A lejárati idővel kapcsolatban azt javaslom, hogy menjen vissza a patikába, mert a közel maximális dózis is egy csaknem évre elegendő. Valamilyen megoldást nyilván fognak találni a probléma megoldására. Az is érthető, hogy nem tudnak a gyógyszertárban úgy készletezni, hogy minden napra legyen két éves határidővel lejáró gyógyszerük. Egyénre szabottan nem lehet csomagolni. Ha valaki csak napi 10 milligrammot szed, akkor október a gyógyszerkészlet egyharmada, ha 20 mg-t, a gyógyszer 2/3-a, ha a maximális dózist, akkor a teljes mennyiség el fog fogyni. Tehát nem tudom egyértelműen hibáztatni a gyógyszertárat. Talán szerencsésebb lett volna a 2,5 milligrammos tablettát felírni, abból lehet heti 4 tablettát beszedni, ha szükséges és lehet csökkenteni is minden akadály nélkül, ha a hatás megfelelő. Így októberig még el is fogyhatna a gyógyszere. Esetleg a gyógyszertárral meg tudja beszélni, hogy cseréljék át 2,5 mg-osra, ha még nem bontotta ki. Lehet, hogy ezt csak az orvos utasítására teszik meg, mert különleges hatású gyógyszerről van szó. Kissé több figyelemmel a bonyodalom elkerülhető, annál is inkább, mert lényegesen olcsóbb, ha a megfelelő szakképesítéssel rendelkező orvos (reumatologus) vagy javaslatára a családorvos 70%-os támogatással írja fel, ebben az esetben a 10 mg-os csak 1600 Ft, a 2,5 mg-os pedig csak 471 Ft-ba kerül a betegnek. Bizonyos betegségekben (daganatok) ugyancsak szakorvosi javaslat alapján 100%-os a támogatás, vagyis csak a dobozdíjat kell kifizetni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink