Tisztelt Uram! Köszönöm részletes levelét és azt is, hogy laborjuk normál értékhatárait leírta. Egyesével sorbavéve: A Triglicerid színt 200 mg/dl alatti értékét tartjuk normálisnak, az Öné vagy 200 volt, vagy 280, - ezt nem értem a leveléből - tehát kissé emelkedett. A 224 mg-os Koleszterol a normál értéken belül van / tehát 230 mg/dl alatt/. A HDL 44 mg/dl-es szintje szintén a 75 mg/dl-es felső határérték alatt jóval, tehát normális.Az aterogén faktor 6 alatt normális, azaz a 3,86 mg/dl hat alatt van, tehát normál színt. A vércukor 91 mg/dl-es értéke is normális, hiszen 110 mg/dl értékig az. Tehát Önnek kissé magasabb a triglicerid szintje. Ezért kap fenofibrát kezelést, azaz Lipanthyl kapszulát./100 mg-osat/ A gyógyszer alkalmazási előírata szerint a kezelés mellett megfelelő diétát kell tartani és ha 3 hónap alatt a diéta+gyógykezelés együttes alkalmazása ellenére sem csökken a lipidszint, akkor vagy kiegészítő kezelés javasolt, vagy más terápia. Viszont adható belőle 3x100 mg naponta akkor, ha szükséges. Szerintem az Ön esetében nincs nagy baj. A vércukor rendben van. A legtöbb vérzsír normális. A HDL az ún. "jó koleszterin", amely véd és ennek a színtje normális. Az Lpa / az aterogén fektor, amely az érelmeszesedés rizikóját növeli/ szint normális. Azt tudnia kell, hogy a vérzsírok egy részét a táplálékkal visszük be a szervezetbe, más részük pedig a májunkban képződik. Étkezés után a bélsejtek zsírsavakat és koleszterint vesznek fel és trigliceriddé + koleszterinészterré alakítják azokat. Ezek részben a zsírsejtekbe kerülnek és ott raktározódnak, részben az izomszövetbe jutnak és annak az energiaforrását képezik. Emellett a májsejtek is termelnek nagymolekulájú triglicerideket. Tehát mind a triglicerod, mind a koleszterin származhat az élelmiszerünkből is, meg a májunk normál munkájából is. A diétás tényezők, amelyekkel az érelmeszesedés kockázatát csökkenteni lehet, a következők: telítetlen zsírsavakat kell fogyasztani, növelni kell az omega-3 zsírsavak bevitelét és több zöldséget, gyümölcsöt, teljes őrlésű gabonafélét enni. Koleszterin csak állati eredetű táplálékban van, ennek a mennyiségét 300 mg/nap szinten kell tartani / koleszterinre vonatkozik és nem húsra!/ Telítetlen zsírsav főleg olajsavként vihető be, amit a margarin, repceolaj, olivaolaj, dió és mandula tartalmaznak. Linolénsav a napraforgó- szója és kukoricaolajban van. Omega-3 zsírsav a tengeri halakban, makréla, lazac tartalmazza, édesvíziek közül a busa, kecsege és angolna. Mivel mi kevés halat eszünk, pótolható halolaj kapszulával. A rostfogyasztást emelni kell napi 40-60 gr-ra és a legtöbb rost a barna kenyérben, műzlikben, babban, zöldségfélékben, gyümölcsökben található. Az alkoholfogyasztás csökkentendő, mert a lipidfrakciók színtjét emeli. Javasolt a mérsékelt, de rendszeres fizikai aktivitás, a dohányzás kerülése. Én semmit sem tiltanék el az Ön étrendjéből,csak arra kérném, hogy egészségesebben élhet és a későbbi érelmeszesedés kialakulásának a rizikóját csökkentheti akkor, ha a táplálkozásra kicsit nagyobb hangsúlyt fektet és az előzőekben említettek közül néhányat megszívlel.
dr Gerencsér Emőke