• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jelige: kétségbeesett 55 éves férfi
Tisztelt doktor Úr!
2001-ben, egy egy enyhe lefolyású szívinfarktuson estem át, melynek következtében katéteres értágítást végeztek sztent beültetés nélkül...

... 140/100 - as vérnyomásom kezelésére, többszöri kísérletezés után napi 1 Logimaxot kaptam, amellyel 120/80 - as értéket sikerült beállítani. Panaszmentes voltam.
2004 - ben, jogosítvány megújításakor kiderült, hogy vércukor értékem 25. Gyógyszeres kezeléssel, ezt normálértékre sikerült szabályozni.
2009 - ben mellkasi szorító érzések miatt kórházba kerültem, ahol 3 db koszorúér elzáródást találtak, melyből 2-őt sztent beültetésével helyrehoztak, de egy elzáródásról megállapították, hogy már nem helyreállítható, evvel tovább kell élni. Panaszaim lényegében megszűntek, gyógyszeres kezelésem a Logimaxon kívűl, Kardrogél, Aszpirin protekt gyógyszerekkel bővült, a cukorra Lantust kaptam és 3x1 Merckformint (850mg)
2010 - óta egyre nehezebbé vált a járás, az alsó végtagjaim fájdalma miatt, valamint enyhén emelkedni kezdett a vérnyomásom, általában 160/90 értékre.
Háziorvosom szerint ez a cukor velejárója, nincs ellene orvosság. A vérnyomásom javítására ACE gátlót kaptam pluszként, de ez sajnos nem hatott. Önkényesen kipróbáltam, hogy nagyobb mennyiségű Logimaxot vettem be, amitől a vérnyomásom normalizálódott, de lábfájdalmam olyan mértékben fokozódott, hogy már 50 méter megtétele is gondot okozott.
Ekkor kerültem a szokásos éves diabetikus felülvizsgálatra, ahol a főorvos letiltott a Logimaxról, helyette nebivolol hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt javasolt. A háziorvosom evvel nem értvén egyet, Covercard gyógyszert írt fel.
Azóta a vérnyomásom 180/110 - re emelkedett, a lábam viszont nem fáj, bármennyit tudok gyalogolni.
A kérdésem az lenne, hogy ha a háziorvos továbbra sem hajlandó változtatni, és az előbb említett főorvos csak több hónap előjegyzéssel tud fogadni, mit javasol mit tehetek, hova fordulhatok segítségért?


VÁLASZ


A betegek gyógyszeres kezelésébe akkor sem avatkozhatunk bele, ha indokolt lenne a mielőbbi gyógyszeres változtatás. Azt gondolom, vissza kellene mennie a családorvosához, aki bizonyára fog olyan vérnyomáscsökkentőt javasolni kiegészítésként, amivel a vérnyomása is rendezhető. Az érsebészeti vizsgálatot érszűkület irányában indokoltnak tartom.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink