• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

42 éves nő vagyok. 10 éve vannak gerincpanaszaim, ez 2 éve visszatért, állandósult a fájdalom. Az orvosok nem mernek műteni, mert a hátgerincen van egy porckorongsérv és rossz helyen van. Van fájdalom a derék gerincnél is ...

... Nagyon nagy, nem bírok aludni éjszaka, üvölteni tudnék, olyan mélyről érzem a fájdalmat a csontjaimban. Az orvos azt mondja, lehet, hogy a csigolyákkal van gond.
2 éve zsibbad mindkét lábam és annyira fáj a combom, mint akibe belerúgtak, főleg éjszaka fel kell kelnem járkálni, nem tudok aludni. A nemi szervem is zsibbad és nem tudom tartani a vizeletem március óta.
3 hónappal ezelött bevitt a mentő a stroke osztályra, mert lezsibbadt a bal kezem, bal lábam, nem tudtam beszélni, és kettőt láttam a bal szememmel, és hányingerem volt. Azt mondta az orvos, hogy nem kaptam agyvérzést és csinált a fejemröl MR röntgent rendben talált mindent, ENG-vizsgálatot is csinált az egész testemen rendben talált mindent. Nézték a cukrot, Lyme-kórt, rendben volt minden. Lejött egy ortopéd orvos, megvizsgált és azt mondta, hogy sajnálja, de ő nem mer megműteni, mert a hátamnál a sérv van rossz helyen a T-1o és a T-11 nivó között. Ennyivel be is fejezte.
De sajnos úgy jöttem ki a kórházból, hogy a bal kezem csak kicsit tudom emelni, a bal lábam térdtől a lábujjamig nem érzem, és nem tudom mozgatni, csak járókerettel tudok közlekedni. Kiírtak rehabilitációt, tornát a gerincemre és a bal lábamra.
Ön szerint a gerincemtől lehet ez? Rettenetesen fáj az egész gerincem azóta is. Önnek nem jut még valami eszébe, valami vizsgálat vagy valami rejtett betegség. Az ENG-vizsgálat annyira pontos, hogy nekem miért nem mutatta ki, hogy zsibbad a jobb lábam, és hogy a bal lábam nem tudom mozgatni térdtől a lábam ujjáig és van benne izomgyengeség? Akkor az a gyanú is felmerült, hogy van cauda equina-syndroma és azt is megnézték, nem volt a derékrésznél porckorongsérv. A Lasegue teszt is pozitív volt 30 fokban.
Sajnos akkor nem értem, mi történik, de azt tudom, hogy a gerincem nagyon fáj. Azt még le kel írnom, hogy 10 éve van pánikszindrómám, de ezt tudom tartani gyógyszerrel - Xanor 0,5 mg-os 3x1 naponta.De mióta kijöttem a kórházból nagyon ideges vagyok a lábam miatt és nehéz koncentrálnom, és nagyon fáradt vagyok mindig. Azt mondta a kórházban az orvos, hogy ír beutalót a pszichiátriára, mert ő úgy látja, hogy én kaptam prossztraumás stresszt,hát ez mit jelent? és hogy a fejem nem találja az izmot a bal lábamba. A leletre azért rá irta hogy én kaptam /bal láb Monoparesis/ ezt se tudom mit jelent?
Bármilyen válasznak nagyon örülni fogok!


VÁLASZ


A leírtak alapján azt kell feltételeznem, hogy alaposan, széleskörűen kivizsgálták. Azt is valószínűsítették, hogy a panaszok oka a gerinc megbetegedésében keresendő. Az MR részletes és pontos leírása nélkül felelőtlenség lenne nyilatkoznom az esetleges műtétről, amit - mint írja - a gerinc/ideg/ortopéd sebész nem vállalt el. Lehetséges, hogy ha valóban a gerincműtét megoldaná a panaszait, akkor más, nagyobb tapasztalattal rendelkező idegsebész elvállalná. Az az érzésem azonban, hogy inkább azt a véleményét fejezte ki, hogy nem vár a műtéttől érdemi javulást. Az sem zárható ki, hogy a gerincbetegség mellett a pszichiátriai betegsége is szerepet játszik a csillapíthatatlan fájdalmaiban, de fájdalomcsillapításról - aminek sokféle módja van - nem ejtett szót. Sajnos azt sem közölte, hogy milyen objektív eltéréseket találtak a kivizsgálása során, csak a szubjektív panaszait sorolta fel. Nem derült ki az sem, hogy az említett 10 év alatt milyen vizsgálatokat, kivizsgálásokat végeztek és annak mik voltak az eredményei. A probléma nagyon összetett, azt sem zárom ki, hogy a legalaposabb kivizsgálás sem deríti ki a szerteágazó panaszainak okát, de felmerül az, hogy valamelyik egyetem (lakhelyéhez közeli) ideggyógyászati klinikájához forduljon segítségért.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink