• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Egy féléve tartó problémámra keresem a választ, ebben kérném a segítségét. Ez év júniusában kezdődtek a panaszaim azzal, hogy a jobb oldalam a hátam irányából szurkált...

... Rendszeresen jártam tornázni, és az edző az időtájt edzésformát váltott és nehéz súlyokat kezdett el velünk emelgetni, amelyeket én nem is bírtam, nagy fájdalmakat okozott.. Azt gondoltam, hogy emiatt meghúzódott az izmom vagy ilyesmi. Aztán nem múlt, sőt erősödtek a fájdalmaim és egészen a jobb bordaív alá terjedt ki - ami lesugárzik teljesen a hasam jobb oldalára is -, mára már a bal bordaív alatt is fájdalmaim vannak és a gerincem is nagyon fáj; a hátam a közepén, ha megnyomom két csigolya között szinte lebénít. A jobb oldalon a bordám alatt közvetlen mintha valamit el lehetne mozdítani - amit a háziorvos is tapasztalt - és mozgásnál recsegést érzek. Gyakrabban lett székrekedésem, de én azt gondoltam, hogy a gerincemnek mi köze van az emésztéshez. Lényegében a panaszaimat egyéb más dolog nem kíséri. Hosszú, tortúrás kivizsgálás vette kezdetét, az alábbi orvosoknál voltam:
- vastagbéltükrözés: teljesen negatív lelet
- gyomortükrözés: teljesen negatív lelet
- gyomor-bél passage vizsgálat: teljesen negatív lelet
- 2x hasi UH: negatív
- hasi CT vizsgálat: negatív
- hematológus: nagyon részletes laborvizsgálat tumormarkerekkel: az 5 oldalas eredményben össz-vissz 5 darab csillagos lett, minimális eltéréssel
- kb. 5x voltam röntgen vizsgálatokon: nyaki, teljes gerinc, borda, mellkas, összehasonlító: vannak eltérések az orvos szerint, de semmi olyan, ami ilyen erős fájdalmat okozna
- nőgyógyászat: negatív lelet
- általános sebészet vakbélgyulladás gyanúja miatt: negatív
- kardiológus: mitralys prolapsus
Most gerinc MR-re várok, amire január elején van időpontom.
Vannak jobb napjaim, amikor csak érzem, hogy valami nem olyan, mint előtt, de van olyan nap is, amikor iszonyú fájdalmaim vannak, felkelni sem tudok. Háromszor voltam már a sürgősségin is, de senki nem tud segíteni.
Nagyon kétségbe vagyok esve, hogy most már ez mindig így lesz, még csak 31 éves fiatal nő vagyok (szellemi munkát végzek, nem vagyok rendszeres fizikai terhelésnek kitéve, kivéve a tornát). Nem értem, hogy mi okozza ezt, ha minden leletem negatív. Nem érdekel hány fájdalmas vizsgálaton kell még túl lennem, csak tudni akarom mi ez, mitől fáj, mi recseg, amit nem látott se a röntgen, se a CT, de én is és a háziorvos is tapintással érzi. Azt se értem, hogy miért van az, hogy ha felerősödik a fájdalom az kihat az emésztésemre is, aminek elvileg semmi baja nincs.
Lehet, hogy nem vagyok normális?! Ilyen szintű fájdalmat nem kreálhatok magamnak, miért is tenném?! Lelkileg nagyon megvisel ez a fájdalom és a bizonytalanság. Az MR vizsgálatban van minden reményem, de ha az is negatív nem tudom hova mehetnék?!
A legrosszabb az, hogy most már kezdem kétségbe vonni a vizsgálatok eredményeit - kétségbeesésembe. Mit tehetek még? Mi Önnek a véleménye? Nagyon köszönöm a segítségét!!!
Jelige: fél éve tartó fájdalom


VÁLASZ


Nem lenne helyes az MR vizsgálat előtt véleményt mondani, az azonban feltételezhető, hogy a háti gerinc elváltozása – amit esetlegesen az MR kimutat – okozza a panaszait. Ehhez nagy valószínűséggel hozzájárulhat a nem egészen megfelelő edzés. A gerincbetegségeket (pl. gerincsérv) a laboratóriumi ( és a többi felsorolt) vizsgálatok nem mutatják ki. Nem vagyok meggyőződve, hogy az egészség megtartásához a nehéz súlyok emelése hozzá tartozik. Sőt! Sokkal inkább a természetben a séta, kocogás, az úszás és ,még több, kevésbé megterhelő sport. Talán próbáljon ebbe az irányba mozdulni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink