• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Doktornő/úr!
Feleségem sok féle betegségben szenved, már évek óta. cukorbetegség, szív és érrendszeri betegség, friedrik ataxia, depresszió és egyre erősebben mutatkozó alzheimer kor. Sok féle gyógyszert szed, amit minden orvos sokall, de mindegyik úgy tartja, hogy az Ő szakterületéhez tartozó gyógyszerekre szükség van...

...Bizonyára a sok gyógyszernek lehetnek olyan mellékhatásai is, ami végett kell másik gyógyszert is szedni. Ilyen gyógyszer a Mizapin, amit már 5-6 éve szed. Újabban a Mirzaten Q-Tab tablettát írja helyette a kezelőorvosa. Az elmult 1.5-2 évben jelentkeztek a feleségemnél, az egész testét, egszerre rángató, görcsös rohamok. Mintha epilepsziás lenne. Erre kapott, Tiapridal nevű gyógyszert. Nem szoktam olvasgatni a gyógyszerek betegtájékoztatóját, csak akkor, ha az új gyógyszer szedésénél valami korábban nem tapasztalt tünet jelentkezik. Most a Mizapin és a Mirzaten váltásánál olvastam a tájékoztatót és tulajdonképpen mind a két gyógyszer teljesen megegyezik a hatóanyagban és
a mellékhatás tekintetében is. Most derült ki, hogy azt a görcsös rángatózást is a Mizapin ( Mirzaten) okozhatja. A kezelőorvost kértem, hogy cserélje le valami más gyógyszerre, de csak a csökkentést tudtam nála elérni. Napi 4x15 mg-ról 2.5x15 mg-ra. Mivel a görcsös rángatózások továbbra is megvóltak, így a saját felelősségemre, lassan, 2-hetes kivárásokkal, lecsökkentettem napi 1x15 mg-ra. Azóta megszüntek a görcsös rángatózások. Volt viszont olyan tünet, ami a végtagok mozgáskényszerében jelentkezett. Erről kiderült, hogy a Tiapridal okozhatja.
Ezt is abba hagytuk. Megszüntek ezek a tünetek is. Nem tapasztalok, semmi olyan tünetet a gyógyszrcsökkentés után, ami depresszióra utalna.
A kérdésem a fent leírtakkal kapcsolatban az, hogy befolyásolhatja-e a Mirzaten csökkentése és a Tiapridal elhagyása az Alzheimer kor rosszabodását, vagy sem? Az Alzheimer kor kezelésére Exelon tapaszt kap.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:


VÁLASZ


Az Alzheimer kór oka nem ismert, csak a következményei. Mivel az ok ismeretlen, oki kezelésére nincs lehetőség. Számos gyógyszerféleségről írják az előnyös hatását, de kevés a vizsgálat arra vonatkozóan, hogy a betegség előrehaladást a gyógyszer befolyásolni tudná, a mindennapi tevékenységben a javulás ismert.
A gyógyszerváltoztatásokkal és mellékhatásokkal kapcsolatban nem tudok mit hozzáfűzni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink