Tisztelt Kérdező!
A FODMAP egy rövidítés, (Fermentable Oligo, Di- and Monosaccharides and Polyols), ami az erjedő, rövid láncú szénhidrátokat tartalmazó ételekre élelmiszerekre utal, azaz a kerülésére, irritábilis bélszindrómába. A diéta lényege, hogy a rövid szénláncú szénhidrátokat tartalmazó nyersanyagok emésztése (+a bélbaktériumok hatására) növeli a gáztermelést a vastagbélben, ami puffadást, hasi fájdalmat okoz. Ezért javasolja, hogy az IBS-bn szenvedő beteg kerülje a méz,alma, sárgabarack, cseresznye, körte, mangó, nektarin, őszibarack, körte, szilva, aszalt szilva, görögdinnye, konzerv gyümölcsök, gyümölcslé, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, fokhagyma, gomba, póréhagyma, vöröshagyma, cukorborsó, lencse, vesebab, fruktóz, mannit, szorbit, xilit- (polialkoholokat tartalmazó édesítőszerek), tej, lágy sajtok, joghurt, tejes fagylaltok fogyasztását.
Üdvözlettel:Polyák Éva